Januarja se bo izmenjalo sedem prizorišč tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju, od tega bodo kar štiri potekale v (vele)mestih. Münchenski spektakel na prvi dan novega leta je bil izjemen, prava smučarska poslastica pa se obeta tudi ta konec tedna v Zagrebu. Prvi koledarski mesec bodo alpske smučarke končale s tekmama v tehničnih disciplinah v Mariboru (26. in 27. januarja) ter s paralelnim slalomom v Moskvi (29. januarja). Med obema mestnima preizkušnjama na začetku in koncu leta se bodo za točke svetovnega pokala merile še v St. Antonu (smuk in superveleslalom – 12. in 13. januarja), Flachauu (nočni slalom – 15. januarja) in Cortini d'Ampezzo (smuk in superveleslalom – 19. in 20. januarja).

Po videnem v zadnjem tednu bo prva favoritka drevišnje nočne preizkušnje na Sljemenu (prva proga bo ob 15.45, druga ob 18.20) Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, zmagovalka zadnjih dveh slalomskih preizkušenj.

»Tekma v Zagrebu je za nas zelo pomembna. To priložnost bi izrabil, da se v medijih posebej zahvalim Vedranu Pavleku, ki nam gre vedno na roko. Gre za izjemnega vsestranskega delavca, kakršnega bi potrebovali tudi mi v Sloveniji. Pričakujemo, da bo na Sljemenu veliko slovenskih navijačev (le dva avtobusa bosta prišla iz Koroške, op. p.). Tudi Hrvati odkrito navijajo za Tino, kot tudi mi držimo pesti za Ivico. Prepričan sem, da bo tekma zelo zanimiva,« je pred današnjim spektaklom povedal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze, ter dodal: »Že en mesec opažam, da se Tina bolje kot v veleslalomu znajde v slalomu, kar je svojevrsten absurd. Tina ima novo konstrukcijo slalomske smučke, na kateri se je znašla takoj. Zato lahko rečem, da z veseljem pričakujemo današnjo tekmo. Tina dokazuje, da je izjemno tehnično podkovana alpska smučarka, kar trdim že več let. Zato pozdravljam vse tiste, ki so jo v preteklosti odpisali v tehničnih disciplinah in jo želeli preusmeriti le v hitre discipline.«

Andrea Massi se je ozrl tudi na mejnike, ki jih v tej sezoni postavlja Tina Maze, ki je kot prva alpska smučarka v zgodovini do novega leta osvojila več kot 1000 točk svetovnega pokala. »Na vas novinarjih je, da poudarite, kaj vsi ti rekordi pomenijo. Postavljali so jih smučarji, kakršen je bil Ingemar Stenmark. Torej najboljši, ki pišejo zgodovino alpskega smučanja. In to zgodovino piše tudi Tina, ki prihaja iz majhne države.«

»Sprememba slalomskih smuči je opazna. Odločili smo se za tršo različico, ki sem jo hitro usvojila. To je le dokaz, da smo se znova odločili dobro, kar nas odlikuje. Na to sem ponosna in vesela. Prepričana sem, da imam opremo, s katero lahko dobim tudi slalomsko tekmo svetovnega pokala. Upam, da mi bosta v Zagrebu uspela dva dobra nastopa in v tem primeru tudi rezultat ne bo izostal,« pa je pred današnjo tekmo napovedala Tina Maze, vodilna slalomistka svetovnega pokala. Črnjanka je za hrvaške medije povedala, da si želi zmage, kar je ena njenih doslej neizpolnjenih želja.

V nedeljo se bodo na Sljemenu pomerili moški. Hrvati bodo stiskali pesti za svojega junaka Ivico Kostelića, ki na terenu, na katerem je v otroških in mladinskih letih smučal ogromno, doslej še ni uresničil svoje velike želje, da bi se povzpel na najvišjo stopničko. Vselej se je nad Zagrebom našel nekdo, ki ga je ugnal. Kostelić bo sodil v širši krog favoritov tudi na nedeljski tekmi, toda po videnem v tej sezoni ni več pravi Ivica, kakršen se je predstavljal v svetovnem pokalu zadnje desetletje.

Glavni favoriti za zagrebško zmago bodo Marcel Hirscher, Felix Neureuther in Andre Myhrer. Tekma bo predvsem pomembna za Avstrijca, ki bi lahko v nedeljo prvič v tej sezoni prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Hirscher namreč za Norvežanom Akslom Lundom Svindalom zaostaja za 49 točk. »Kot sem že izjavil, me zanima ubranitev naslova skupnega zmagovalca svetovnega pokala. Pot do cilja bo zelo težka. Ne obremenjujem se s tem, ali bom prevzel vodstvo. Treba je narediti vsak korak posebej in nedeljski bo zelo pomemben,« je poudaril Marcel Hirscher.

Najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič ima na Zagreb lepe spomine. V nedeljo, 6. januarja, bo namreč minilo natanko tri leta, odkar je na tekmah svetovnega pokala dosegel svoj največji uspeh, ko je bil v Zagrebu četrti. Takrat je za Francozom Julienom Lizerouxom zaostal za 26 stotink sekunde.