Postojna. Koprski kriminalisti so zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske skupnosti konec decembra kazensko ovadili direktorja in hkrati lastnika gospodarske družbe iz Postojne. Gre za gradbeno podjetje Epic, ki je v stečaju, in njegovega zdaj že bivšega direktorja in lastnika Edvarda Progarja.

»Direktor postojnske družbe je zavestno zavajal Javno agencijo za tehnološki razvoj RS in dosegel, da je ta njegovi družbi, v času od novembra 2009 do julija 2011, izplačala skupno dva milijona evrov subvencij, do katerih ni bila upravičena. S tem je postojnski družbi pridobil dva milijona evrov protipravne premoženjske koristi in oškodoval proračun EU za 1,7 milijona evrov, proračun RS pa za 0,3 milijona evrov,« je včeraj sporočil Dimitrij Marušič s koprske policijske uprave.

Lažna poročila in računi

Kriminalisti so začeli preiskavo prav na podlagi prijave Javne agencije za tehnološki razvoj RS in Urada RS za nadzor proračuna, ki sta nepravilnosti pri porabi subvencij odkrila pri nadzorih v letu 2011. Progar je na agencijo podal vlogo na javni razpis za spodbude za skupne razvojno investicijske projekte za sofinanciranje 5,6 milijona evrov vrednega projekta, ki naj bi ga njegova družba izvedla skupaj z velenjsko družbo Veplas.

Na agenciji so nam povedali, da je šlo za projekt z naslovom Multifunkcijski - kompozitni opažno podporni sistem, s katerim so želeli »razviti najzahtevnejše elemente gradbenih opažnih sistemov, ki bodo predstavljali svetovno novost«.

Po ugotovitvah kriminalistov je Progar na agencijo dostavil več poročil o izvajanju projekta z lažno vsebino, zahtevkom za izplačilo subvencij pa je prilagal lažne račune. Prav tako je v poročilih lažno navajal, da so zaposleni v Epicu opravljali raziskovalna in druga dela, povezana s projektom. »V  predkazenskem postopku je bilo nesporno ugotovljeno, da postojnska družba v projektu ni razvila nobenih novih proizvodov in da ti proizvodi niso inovacija projekta. Navedene proizvode so namreč v  družbi razvili in tržili že pred uvedbo projekta,« je pojasnil Marušič.

Bodo denar sploh lahko izterjali?

Agencijo pa smo vprašali tudi, kako bodo glede na dejstvo, da je podjetje Epic v stečaju, neupravičeno izplačane subvencije sploh pridobili nazaj. Odgovorili so nam le, da agencija »še ni dobila uradnega obvestila, da je ovadba vložena in tako še ni skupaj z ministrstvom proučila, kako izterjati sredstva v okviru pravnih možnosti, ki jih omogoča slovenska zakonodaja«.

Kot smo že poročali, ima podjetje Epic v stečaju za skoraj 50 milijonov evrov obveznosti, tržna vrednost nepremičnin, ki predstavljajo glavnino njegovega premoženja, pa je ocenjena le na 23 milijonov evrov. Med največjimi nepremičninami, ki bodo naprodaj na javnih dražbah, so tudi trije postojnski hoteli.

Za komentar smo želeli vprašati tudi Progarja, vendar se na naše telefonske klice in elektronsko pošto ni odzval. Je pa zaradi Progarjeve odsotnosti izjavo za javnost v njegovem imenu podala Anabela Šoljić iz Skupine Epic. Zapisala je, da je bil projekt v celoti končan in izveden, pridobljena sredstva pa uporabljena strogo namensko. Dokumentacija je bila pripravljena v skladu z navodili agencije, razvojno-raziskovalna skupina pa registrirana pri Slovenskem raziskovalnem inštitutu. »V okviru projekta so bili razviti vsi izdelki in to bo pokazala tudi preiskava,« je zapisala Šoljičeva.