Šentjernej. Do leta 2010 je šentjernejska občina zgradila 7,3 kilometra kanalizacijskih vodov, v zadnjih dveh letih pa gradnja poteka zelo intenzivno, tako naj bi do junija letos končala še gradnjo dodatnih 10,5 kilometra vodov v Šentjerneju in bližnji okolici. Investicijo, podprto z evropskimi sredstvi, ocenjujejo na 8,4 milijona evrov, del naj bi pokrili tudi s komunalnim prispevkom, ki pa od oktobra, ko so začeli dobivati položnice, močno razburja prebivalce.

Opozicija zato zahteva spremembo odloka o merilih za odmero komunalnega prispevka. Nekateri zneski za gospodinjstva naj bi se namreč gibali tudi okoli 3600 evrov. A po besedah direktorja občinske uprave Stanislava Galiča je bil tak le en znesek med 385 doslej izdanimi odločbami, minimalni znesek pa je znašal 216 evrov. »V povprečju je bil komunalni prispevek okoli 1500 evrov. Po zadnji možnosti, ki jo ponujamo, bi bilo to povprečje nekaj nad 1000 evrov, kar je glede na primerljive občine v spodnji polovici,« pravi Galič. Občina ponuja možnost plačila na obroke, ovrednotili bi tudi morebitne dosedanje vložke občanov. Po večkratnih pogajanjih s civilno iniciativo je občina znižala faktor dejavnosti na 0,7, kar pomeni okoli 30 odstotkov nižje zneske, a hkrati tudi manj prihodka v proračunu. »Bojimo se, da bomo zato težko zgradili drugo fazo kanalizacijskega omrežja, ki zajema še preostale okoliške vasi,« dodaja Galič. Toda vodja opozicijske svetniške skupine Albert Pavlič ljudi opozarja, naj temu ne nasedajo.

Po besedah Sama Hudoklina iz civilne iniciative Glas ljudstva ne pristajajo na izsiljevanja v smislu vzemi ali pusti. »Predlagano znižanje 30 odstotkov je povprečje. Občinska uprava gleda zgolj na znesek, ne pa tudi na posameznika,« pravi. Tudi po Pavličevem mnenju je ta znesek še vedno previsok. Prepričan je, da bi lahko bilo znižanje vsaj 50-odstotno. Da županova politika ne pelje v pravo smer, mu bodo skušali dokazati tudi s peticijo, ki so jo začeli podpisovati na včerajšnjem shodu. »Želimo, da župan in občinski svet odstopita, čeprav to ni naš primarni cilj, ampak želimo ustvariti predpogoje za nižji komunalni prispevek,« pravi Pavlič in dodaja, da pri tem ne gre za nikakršno politikantstvo in da sam nima političnih ambicij.

»Če mi dokažejo, da sem pri komunalnem prispevku delal kar koli narobe, sem pripravljen odstopiti in se ljudem opravičiti,« odgovarja župan Franc Hudoklin. Vodstvo občine si želi čim prej doseči dogovor glede višine komunalnega prispevka, da bi lahko predvideli prihodke iz tega naslova in nato sprejeli letošnji proračun. Dotlej pa bo občina na začasnem financiranju. ds