"Po olimpijskih igrah sem si vzel nekaj več časa za sebe, malo stran od treningov. Imel sem sicer aktivno pavzo, kolesaril sem, tekel, veslal pa sem bolj malo, k temu je pripomogla tudi hčerka, ki sem se ji v tem času lahko v celoti posvetil. Čez deset dni gremo na daljše priprave in bom kar težko zdržal toliko časa brez nje. Po Londonu sem moral vse skupaj 'resetirati'. Odločil sem se, da tekmujem še vsaj štiri leta. Če 22 let veslaš, to ni dolga doba, treba je še enkrat znova začeti graditi zgodbo do naslednjih olimpijskih iger v Riu," je načrte v novem štiriletnem olimpijskem obdobju strnil Hrastničan, slovenski kajakaški šampion, večkratni evropski in svetovni prvak, ki mu v zbirki kolajn manjka le odličje z olimpijskih iger. V Londonu je bil glavni favorit za zmago, v finalu pa je po ponesrečeni vožnji osvojil "le" šesto mesto.

"Odločil sem se za priprave v Al Ainu. Zadnja tri, štiri leta sem hodil v Avstralijo na priprave, vsakič po dva meseca, tako da sem se Avstralije že malce prenajedel in bo sprememba okolja dobro dela. Za zdaj nam sicer tudi v Sloveniji dobro služi vreme. Če bi tako zdržalo tudi naprej, bi najraje ostal doma in doma treniral ter se ukvarjal s hčerko. Ampak ne glede na vse bo tudi v Al Ainu luštno, preizkusili bomo novo progo za slalom na divjih vodah, ki je skoraj enkrat daljša kot druge proge za slalom. Bo kar zanimivo, ne bo mi dolgčas. V ekipi imamo tudi dobrega 'terminatorja' Luko Božiča, tako da bomo kar dobri trening partnerji. Pozneje bom šel še na priprave v Pau v Francijo, kjer se mi bo, upam, pridružila še družina," je še dejal Kauzer po današnji predstavitvi v Ljubljani, na kateri so člani kajakaške reprezentance spregovorili o pripravah in programu nove tekmovalne sezone.

Na vsaki tekmi je sposoben zmagati

V poolimpijski sezoni Kauzerju ne manjka izzivov in motivacije: "Sezono, ki je za mano, bom skušal čim prej izbrisati iz spomina. V novi sezoni bom na vsaki tekmi poskušal odpeljati takšne vožnje, kot jih znam, če mi to uspe, sem na vsaki tekmi sposoben zmagati in takšni so tudi cilji tudi za evropsko prvenstvo, svetovni pokal in na koncu svetovno prvenstvo. Cilji se zaradi neuspeha na olimpijskih igrah v Londonu niso prav nič spremenili."

Cilji so visoki

Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc ni skoparil z visokimi cilji ter smelimi načrti, po katerih bodo slovenski kajakaši skušali ohraniti status med velikimi reprezentancami. "Cilji vseh kajakaških reprezentanc so vezani na nastope na največjih tekmovanjih kot so SP, EP in serija tekem svetovnih pokalov. Slalomisti imajo letos septembra na sporedu SP v Pragi, malo pred tem domačo tekmo svetovnega pokala v Tacnu, vsi bodo planirali svojo formo na zadnji del sezone. Prvi pravi preizkus bo tudi EP, ki je prvo od velikih tekmovanj v začetku junija in bo eden od glavnih ciljev. V spustu so cilji vezani na obe veliki tekmovanji, ki jih imamo v Sloveniji, tako EP v Bovcu maja kot SP v sprintu sredi junija v Solkanu, za ekipe v sprintu na mirnih vodah pa je glavni cilj SP konec avgusta v Duisburgu in pa EP na Portugalskem sredi junija. Glede na to, da smo imeli v zadnji sezoni zmagovalce na vseh največjih tekmovanjih in so prav vsi motivirani tudi za novo sezono, mislim, da se lahko nadejamo podobnih rezultatov od njih tudi za leto 2013," napoveduje Jelenc.

V ZAE večina najboljših Evropejcev

V vodstvu reprezentance so veseli, da bodo del priprav opravili v novem športnem centru v Združenih arabskih emiratih, kjer so ustvarili umetno reko, primerno tako za rafting kot za kajak in ogromen umetni bazen za surfanje. Prizorišče, ki s 600 metrov dolgim kanalom ponuja dobre pogoje za trening, je cenovno veliko ugodnejše od Avstralije, tako zaradi cenejših letalskih kart, namestitve, uporabe proge. Slovenci bodo imeli priložnost trenirati z najboljšimi tekmovalci s stare celine, saj bodo hkrati v Al Ainu Francozi, Čehi, Slovaki, Avstrijci, Britanci in Irci.