"Ljudem, ki čakajo na upokojitev, svetujemo, da si sami uredijo zdravstveno zavarovanje, dokler jih v zavarovanje ne prijavi pokojninski zavod," je povedal vodja področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Klemen Ganziti. Ko se bodo upokojili, jim bo znesek za zdravstveno zavarovanje v vmesnem obdobju povrnjen, je poudaril.

"Če si tega zavarovanja ne uredijo, bodo pri zdravniku samoplačniki. Vse storitve bodo morali plačati sami," je opozoril.

Če imajo tisti, ki se upokojujejo, po sebi zavarovane družinske člane, bo tudi njim prenehalo zavarovanje. "Potem je treba tudi za te otroke urediti zavarovanje," pravi.

Po besedah Damjana Kosa z ZZZS so v primerjavi s preteklimi leti zdaj izjemne razmere zaradi velikega pripada novih bodočih upokojencev na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). "Ko se oseba odjavi iz delovnega razmerja, ji preneha zavarovanje po delodajalcu. V osmih dneh si mora urediti zavarovanje na drug način," je zakonsko določbo povzel Kos.

Na Zpizu pravijo, da so v letu 2012 prejeli rekordno število zahtevkov za starostno pokojnino, in sicer 25.260. Samo v decembru lani so prejeli 2203 zahtevke za starostno pokojnino. Največje število zahtevkov pred tem je bilo v letu 2010, in sicer 23.800, je za STA spomnil Branko Kokot z Zpiza.

Od omenjenih 25.260 zahtevkov v letu 2012 so jih rešili 24.287. Toliko je po nedokončnih podatkih tudi starostnih upokojitev v lanskem letu. Nerešenih je tako ostalo nekaj manj kot 1000 zahtevkov. "Rešujemo jih prioritetno," je zagotovil Kokot.