Cruyff je bil na čelu katalonske reprezentance tri leta, tudi sicer pa ga na Barcelono in Katalonijo vežejo lepi spomini. Petinšestdesetletnik je katalonsko izbrano vrsto vodil na štirih tekmah (Argentina, Honduras, Tunizija in sinoči Nigerija) ter ostal nepremagan.

»Mislim, da ne bom več trener. Ne vidim se na klopi katere druge ekipe, čeprav vedno opravljam veliko stvari hkrati in mi nikoli ni dolgčas. Z veseljem sem opravljal to delo, igralci so se vedno radi udeležili zbora. Ponosen sem, da sem bil lahko katalonski selektor,« je po tekmi na Espanyolovem stadionu Cornella El Prat dejal Cruyff.

Na tekmi, končala se je z remijem 1:1, so zaigrali številni zvezdniki s Carlesom Puyolom, Xavijem Hernandezom in Sergiom Busquetsom na čelu, svoj pečat pa je pustila tudi 27 tisoč glava množica, ki je s katalonskimi zastavami in prepevanjem katalonskih pesmi znova zahtevala neodvisnost te španske pokrajine.

Kdo bo na klopi katalonske reprezentance zamenjal Cruyffa, še ni znano, kot morebitnega kandidata pa se že omenja Josepa Guardiolo. »Guardiola bi bil idealen selektor, a za zdaj je še prezgodaj govoriti o tem. Kot kaže, bo v prihodnosti svoje delo opravljal v Angliji. Če bi se to zgodilo, časa za vodenje Katalonije ne bi imel,« je pristavil Nizozemec.