Kar nekaj let so čakali Jeseničani na novo pokrito tržnico na območju Stare Save. Najprej se je vlekla gradnja, ki je sicer stala več kot štiri milijone evrov, nato so neuspešno iskali koncesionarja, nazadnje pa posel oddali domačemu računovodskemu podjetju A-kont Jesenice, kjer bo posebej za tržnico zadolžen Mario Ivankovič, ki že uresničuje nekaj napovedanih idej od posebnih dogodkov (zelo dobro se je prijel »bolšjak«) do privabljanja ponudnikov s celotne Gorenjske ter celo Primorske. Jeseničani so v tem mesecu dni tržnico vzeli za svojo in je zelo dobro obiskana. A vsaj za zdaj bolj ob koncih tedna, ko je tudi branjevk nekajkrat več kot ob delovnikih in je menda že kar težko dobiti prosto stojnico.

Največji problem je mraz

Med tednom pa tržnica še vedno bolj ali manj sameva. Čeprav pod streho, je mraz za dve stalni ponudnici kmetijskih izdelkov hud, tako za njiju kot za zelenjavo. Stara, a obnovljena stavba je že res pokrita, a streha je visoko, stene pa so odprte. Najbolj čudno je, da so nekakšna dvižna vrata zgolj mrežasta, z velikimi luknjami in da je prepih v tem, napol odprtem delu tržnice, kjer je tudi gostinski lokal, zelo močan. Maša Svete prodaja izdelke primorske kmetije Ratoša: »Mraz je največji problem, zelenjavo pokrivam, tako da ne pomrzne. Veliko ljudi pride konec tedna, glavnina do ene ali druge ure, potem pa vlada bolj zatišje.« Podobno je pojasnila tudi Darinka Jagodic iz Cerkelj: »Ljudje so kar zadovoljni s ponudbo. Za zdaj sicer še več sprašujejo kot kupujejo, a zgodi se, da prodam prav vse še pred koncem dneva. Najbolj gresta v promet zelje in repa. Tudi obiskovalce pa mraz zelo moti.«

Računajo tudi na Avstrijce

Da to drži, se je moč hitro prepričati, je pa res, da nakupi morda tako hitreje tečejo in da se več ljudi zadržuje v pokritem delu, kjer je moč najti dve mesnici, ponudnika domačih zdravih keksov, trgovko z vini in olji, delikateso s posebnimi, a tudi kar dragimi specialitetami, trgovino z domačimi mlečnimi izdelki ter suhim sadjem, pa tudi stojnico s spodnjim perilom in trafiko. »Gorenjci nas imajo radi, cenijo in spoštujejo izdelke slovenske Istre, in zato smo se odločili, da poskusimo na Jesenicah. Se mi zdi, da marsikdo sploh še ne ve, da je tržnica zdaj končno odprta, tisti, ki pridejo k nam, pa radi poskusijo dobro vino in kar nekaj ga tudi prodamo. Računamo tudi na kupce iz sosednje Avstrije. So pa stroški zelo visoki, najprej se je treba vsak dan pripeljati na Jesenice, pa tudi najemnina je kar zasoljena. Tako da bo treba zelo dobro prodajati, da se bo izplačalo,« je povedala Laura Bordon, ki prodaja zares dobro pristno istrsko oljčno olje ter vino v steklenicah ali v večlitrskih plastenkah. Pa tudi kakšna vložena zelenjava se najde za sladokusce.

»Veseli me, da so tržnico končno odprli. Čeprav je čisto blizu trgovskega središča, pa se mi zdi, da sem zahaja vse več Jeseničanov. Cene so sicer res visoke in bolj 'ljubljanske' kot naše jeseniške, a je ponudba zelo kakovostna. Pogrešam več ekoloških pridelovalcev. Poznam enega, ki je rekel, da se mu ne splača. Malo zaradi kupne moči Jeseničanov, malo zaradi visokih najemnin. Sicer pa je treba vse skupaj le pohvaliti in jim zaželeti, da bo ponudbe še več, ljudi pa bo potem tudi,« je zelo realno ocenil eden od zdaj že kar številnih stalnih obiskovalcev tržnice Božo Bilbija.