Izbor najboljših športnikov leta v posamezni državi s strani športnih novinarjev ni nobena slovenska posebnost. Je pa slovenski izbor Urške Žolnir in Anžeta Kopitarjeva zaradi hokejista s Hrušice naletel na veliko zanimanje. Kopitar je bil v druščini Messija. Le zakaj? Primerjajte izbore.

V Belgiji so za najboljšega športnika izbrali kolesarja Toma Boonena. Pa ni blestel niti na olimpijskih igrah, kjer je na cestni dirki končal še za Borutom Božičem na 28. mestu, niti na svetovnem prvenstvu. Prestižno priznanje so mu namenili za niz zmag na klasikah E3 – Harelbeke, Gent Wevelgem, Po Flandriji in Pariz–Roubaix. V Belgiji je kolesarstvo nacionalni šport vsaj številka dva, za nogometom, in vedo, da je tovrstni niz skoraj neponovljiv. Ne gre prezreti, da je bil svetovni prvak s cestne dirke Philippe Gilbert šele tretji. Lovoriko najboljše športnice je prejela bronasta z olimpijskih iger, jadralka razreda laser Eva Van Acker. Pri sosedih Nizozemcih je bil za športnika leta proglašen olimpijski zmagovalec na drogu Epke Zonderland, z vzdevkom »Leteči Nizozemec«. Tudi na Švedskem so izbrali le eno ime. Olimpijsko podprvakinjo v triatlonu Liso Norden. Tekmica Nicola Spirig, zlata, je seveda najboljša športnica Švice. Za naj športnika Rogerja Federerja mimogrede le malokdo ve, da je bil na olimpijskih igrah le srebrn. Zlati Andy Murray v Veliki Britaniji te časti seveda ni dočakal. Po izboru Združenja britanskih športnih novinarjev je vse odpeljal kolesar Brad Wiggins. Zmaga na Tour de France z dodatkom zlatega olimpijskega kronometra je pretehtala. Murrayja je zasenčil tudi dvakrat zlati atlet na 5000 in 1000 metrov Mo Farah. Zlata sedmerobojka Jessica Ennis ni imela resne konkurence.

Tudi Novak Đoković po izboru srbskega športnega dnevnika ni bil proglašen za najboljšega. Več simpatij za osvojeno olimpijsko zlato v tekvandoju je požela Milica Mandić, Đoković je tudi drugo mesto moral deliti s strelsko Ivano Maksimović. Na Češkem so že od leta 2005, ko so za najboljšega proglasili hokejista Jaromirja Jagra, na vrhu izbora športnice. Barbora Špotakova, olimpijska zmagovalka v metu kopja, je bila izbrana že drugič po letu 2008, med ekipami teniška reprezentanca za Davisov pokal. Pri sosedih Slovakih je glasove pobrala zlata strelka v trapu Zuzana Štefečekova, med ekipami pa hokejska reprezentanca, svetovni podprvaki. Na Madžarskem so najboljša potegnili iz vode blizu Temze, plavalko Evo Risztovo in plavalca Daniela Gyurta, oba zlata na 10 kilometrov oziroma 200 metrov prsno. Tudi v Južni Afriki so izbrali plavalca Chada le Closa ter med ekipami veslače četverca.

Kakšnemu agregatnemu stanju vode dajejo posebno težo pri sosedih Avstrijcih, ni treba ugibati, tudi zato, ker so imeli poleti v Londonu sušno dobo. Kakopak, Marlies Schild, lastnica malega, in Marcel Hirscher, dobitnik velikega kristalnega globusa, ter smučarji skakalci, svetovni prvaki v poletih. V Nemčiji se niso toliko ozirali na London kot na čustva, simpatije. Biatlonka Magdalena Neuner jih je z zadnjimi lovorikami, tudi naslovi svetovne prvakinje v domačem Ruhpoldingu, dovolj očarala, da niso čakali poletja, medtem ko je metalec diska Robert Harting iz Londona prinesel zlato. V Kazahstanu so imeli glede na zlati lesk kolajn iz Londona težko delo pri tehtanju, vendar junak cestne dirke Aleksander Nikolajevič Vinokourov ima tudi v javnosti in politiki večjo podporo, tako da preostala dva, dvigovalec uteži Iljo Ilyin in boksar Serik Sapiyev, nista bila močnejša. Tudi na Hrvaškem, kjer ima največjo težo izbor novinarjev športnega dnevnika, so se navzeli zlatega londonskega prahu. Laže kot metalko diska Sandro Perković si zapomnimo v Izoli rojenega strelca na glinaste golobe Giovannija Cernogorza. Malo bolj vzhodno, v Bosni in Hercegovini, so šli po najboljšega v ZDA, po košarkarja, ki je debitiral v NBA – Mirzo Teletovića, med športnicami so z največjim draguljem leta 2012 naslovili plavalko Ivano Ninković, med ekipami častijo košarkarsko reprezentanco.

V Braziliji so tudi sledili olimpijskemu duhu, saj so za najboljša proglasili olimpijskega zmagovalca v gimnastiki Arturja Zanettija in zlato odbojkarico Sheillo Castro. Le kaj bi porekli, da v Grčiji, domovini olimpijskih iger, kolajne ne odtehtajo. Domov so prinesli tri bronaste, naziv najboljšega športnika Grčije pa je osvojil Spyridon »Spyros« Gianniotis, ki je na plavalnem maratonu na 10 kilometrov osvojil četrto mesto. Kaj pa Lionel Messi, čarovnik z žogo? V Argentini je bil šele tretji. Največ glasov je nabral boksar, svetovni prvak po verziji WBC, Sergio Martinez, potem ko je septembra v ringu pesti pokazal Mehičanu Juliu Cesarju Chavezu. No, za konec še tja, kjer iz športa delajo največji posel, v ZDA. Po izboru revije Sports Illustrated je najboljši športnik v ZDA 2012 James Raymone LeBron, nosilec šampionskega prstana v NBA.