Trinajsto mesto je vaša najboljša uvrstitev na devetih tekmah sezone.

Zelo sem zadovoljen, ker znova zaupam v svoje sposobnosti in sem začutil, da imam še veliko rezerve. Najbolj sem vesel, ker so se mi povrnili občutki, ki sem jih povsem izgubil, zato sem se počutil, kot bi taval v temi. Težava je bila v premehkih čevljih. Ker je povsem nov čevelj še pretrd, zdaj na tekmah skačem v dve leti starih, torej tistih, s katerimi sem lani v Vikersundu postal svetovni prvak v poletih.

Kako čevelj vpliva na vaš skok?

Izgubljam v zraku. Ko skočim z novim čevljem, je v zadnjem delu smučka veliko bolj stabilna, vendar pa v prvem delu po prihodu z mize nikakor ne začutim smuči. To je tako, kot bi pri letalu odstranili eno krilo. Zato sem naredil kompromis. Z novim čevljem opravim pravi skok na skakalnici, v njem hodim po sobi in ga prepogibam. Očitno je bil narejen z napako, saj me je ob počepu vleklo v prste, zato sem brusil podplat in ga vpel v tla, da bi bil raven. Upam, da bo tudi nov čevelj kmalu nared, ker mi stari lahko razpade.

Po nekaj tednih vas znova vidimo nasmejanega.

Soči in Engelberg sta me načela. Ni šlo za krizo tehnične izvedbe skokov, a neuspehi so negativno vplivali na mojo psiho. Ko sem obul nove čevlje, sem delal po devet, deset skokov na trening, običajno pa jih šest, sedem. Enostavno sem moral narediti 98 skokov za trening, da sem iz glave izbil vse črne misli in občutke.

Ker na turneji nimate možnosti za visoko uvrstitev v skupnem seštevku, ste osredotočeni na vsako tekmo posebej.

To je boj za prestiž, v katerem je pomembno le prvo mesto. To je enako kot v formuli ena, kjer nekaj velja le zmagovalec, drugi in tretji imata že stransko vlogo.

Udeleženec turneje ste že dobro desetletje.

Letos je glamurja veliko manj kot v preteklosti. Na poletih na Kulmu je veliko boljše vzdušje kot na vseh štirih postajah novoletne turneje.

Vaš pogled na dvoboj za skupno zmago med Jacobsenom in Schlierenzauerjem?

Super je, ker je pestro tudi v zakulisju. Avstrijci trdijo, da imajo Norvežani posebne čevlje, Vikingi jim vrnejo s tem, da naj si naši severni sosedje uredijo drese, da ne bodo preveliki. Naj se udarijo med seboj, medtem po bomo drugi počasi mimo njih prišli na vrh. Glede na to, koliko dlje skače Jacobsen z novim modelom čevljev od nas preostalih 25, ki se drenjamo v petih metrih, je velika možnost, da bo zmagal na vseh štirih tekmah.

Novo leto se je sicer za vas začelo nesrečno, saj so vašo sobo v Garmisch-Partenkirchnu obiskali nepridipravi.

Odnesli so mi tablični računalnik, ki sem ga dobil za nagrado za naslov svetovnega prvaka v poletih. Žena Špela je šele na poti domov, ko je šla natočit bencin, ugotovila, da so ji ukradli 200 evrov. V sobo je bilo vlomljeno, v njej sem bil ves večer razen od deset minut pred polnočjo in deset minut po njej, ko me je Špela zbudila, da naj grem voščit drugim. Morda sem presenetil zmikavte, ker se fotoaparata niso dotaknili, medtem ko so iz drugih sob v tretjem nadstropju, v katerem sem bil edini izmed Slovencev, pobrali vse, kar je bilo vredno. jo