V Porodnišnici Ljubljana je letos prvi na svet privekal deček, in sicer ga je 36 minut čez polnoč rodila mamica iz Kamnika. Prvega januarja se je do 12. ure rodilo osem otrok, od tega štirje dečki in štiri deklice.

Nadzorna zdravnica ginekologinja Vesna Fabjan Vodušek, dr. med., s Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana je povedala, da so v Porodnišnici Ljubljana od 1. januarja 2012 do 1. januarja 2013 imeli 6531 otrok, porodov pa je bilo 6328, med katerimi je bilo 3357 dečkov in 3175 deklic. Rodilo se je 194 parov dvojčkov, petkrat so se rodili trojčki, opravili so 1251 carskih rezov. 611 nedonošenčkov in bolnih novorojenčkov je bilo sprejetih v enoto intenzivne nege in terapije, 383 otrok je imelo porodno težo pod 2000 gramov, 559 otrok pa porodno težo nad 4000 gramov. V 85 odstotkih je bil prisoten pri porodu mož ali partner.

Mamici, ki sta prvi v letošnjem letu rodili dečka in deklico, sta obiskala v spremstvu vodstva UKC Ljubljana in Ginekološke klinike tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan mesta Ljubljane Zoran Janković, ki je obdaril prvih šest novorojenih otrok.

Tomaž Randl, dr. med., nadzorni travmatolog Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike, je povedal, da so do torka opoldne sprejeli in oskrbeli 147 poškodovanih pacientov. Po polnoči 1. januarja je pomoč poiskalo 38 pacientov. Poškodbe so bile v večini primerov povezane s prekomernim uživanjem alkohola, sedem jih je utrpelo poškodbe zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih sredstev. Trije poškodovani so utrpeli hude poškodbe rok in potrebna je bila amputacija prstov, eden si je poškodoval tudi oko, trije pa so imeli lažje poškodbe oziroma povrhnje opekline rok.

V UKC Ljubljana pa ugotavljajo, da se število poškodovanih zaradi pirotehničnih sredstev zadnja leta zmanjšuje. Tako so leta 2011 v UKC Ljubljana zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli dvanajst poškodovancev, največ v silvestrski noči. Poškodb v letu 2011 je bilo precej manj kot leto prej, ko so sprejeli 25 poškodovancev. Zagotovo ima tu velik pomen ozaveščanje, zato imajo ogromno vlogo pri tem seveda prav mediji, ugotavljajo v UKC Ljubljana.

Posebej pa je skrb vzbujajoče, da je med poškodovanimi največ mladih: povprečje med letoma 2002 in 2011 kaže, da je kar 53 odstotkov poškodovancev starih od 10 do 20 let.

Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi se v UKC Ljubljana srečujejo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran, ki se pozdravijo brez večjih funkcionalnih posledic za posameznika, do pogosto tudi obsežnih in kompleksnih poškodb roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Veliko je tudi poškodb obraza in oči.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto lahko vodi v hude telesne poškodbe, moti pa tudi živali in onesnažuje okolje. Zato ne bo odveč nasvet, ki je moto letošnjega leta: »Bodi zvezda in ne meči petard!« so še sporočili iz službe za stike z javnostmi UKC Ljubljana.lo