V zadnjem tednu se je na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja in Pediatrični kliniki UKC Ljubljana močno povečalo število bolnikov s prizadetostjo dihal, zlasti otrok. Obolevajo za bronhiolitisom, vnetjem majhnih dihalnih poti, zbolevajo pa otroci, ki so mlajši od dveh let, predvsem pa dojenčki. Zaradi zapleta ob bronhiolitisu je minuli konec tedna v UKC umrla dveletna deklica.

Bronhiolitis je v zimskem času zelo pogosto obolenje. Ocenjujejo, da je tretjina možnosti, da dojenček preboli bronhiolitis, je povedal prof. dr. Franc Strle, predstojnik infekcijske klinike. Pri tem obolenju pride do vnetja drobnih dihalnih poti, zato je prehod zraka moten, kar se pri otroku pokaže s kašljem, težjim in pospešenim dihanjem. Večina otrok obolenje preboli razmeroma v redu in se lahko zdravi doma, težji potek bolezni pa pričakujejo zlasti pri dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo v osnovi bolezni dihal oziroma srca. Ti otroci potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V UKC Ljubljana sprejmejo od 600 do 1000 otrok s tem obolenjem na leto, je pojasnil Strle. Okoli deset odstotkov jih potrebuje intenzivno terapijo, 0,5 odstotka otrok, ki so hospitalizirani zaradi bronhiolitisa, pa bolezni zaradi zapletov podleže. Pri otrocih, ki imajo še kako drugo osnovno bolezen, je smrtnost višja.

Najpogostejši vzrok za bronhiolitis je respiratorni sincicijski virus, ki po besedah Franca Strleta razsaja tudi zdaj. Virus se širi praviloma kapljično in kapljice v zraku širijo okuženi, s tem ko kašljajo, kihajo in tudi glasno govorijo. Kapljice imajo doseg enega metra, in če smo oddaljeni več kot meter stran od obolele osebe, ni verjetno, da bi se okužili. Okužimo se lahko tudi s tem, ko se dotikamo okuženih predmetov ali oseb.

Učinkovitega zdravila proti virusom nimamo. Franc Strele opozarja, da lahko do določeno mere zmanjšamo možnost, da bi otroci dobili bronhiolitis, na enostavne preventivne načine: »Pomembno je, da dojenčkov ne jemljejo v nakupovalna središča ali druge zaprte prostore, kjer se zadržuje veliko ljudi z majhnimi otroki. Pomembno je tudi, da mama, ko je na porodniški z majhnim otrokom, iz vrtca vzame tudi starejšega otroka, ker največkrat okužbo prinese domov prav ta.« Priporočajo čim več gibanja na svežem zraku. Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, mora ostati doma, dokler se popolnoma ne pozdravi.

Kadar se otrok zdravi doma, morajo starši poskrbeti, da popije dovolj tekočine, redno mu morajo čistiti nosek s fiziološko raztopino, če ima visoko vročino, jo je treba znižati s sredstvi proti vročini. Če otrok bruha, ne pije in/ali težko in hitro diha, je potreben pregled pri zdravniku. Kadar otrok potrebuje dodatno zdravljenje s kisikom ali nadomeščanje tekočin z infuzijo, ga sprejmemo v bolnišnico.

Spomnimo naj, da je zaradi vnetja dihalnih poti z adenovirusi pred mesecem dni v UKC Ljubljana umrla 15-mesečna deklica. Deklica je prebolevala okužbo, povzročeno z več virusi hkrati, šlo pa je za neobičajen potek bolezni.