Čeprav so obljube o obnovi glavne ceste med Podnanosom in Razdrtim domačini poslušali že med gradnjo zadnjega odseka vipavske hitre ceste, se je obnova začela šele pred kratkim. Stroji na devetkilometrskem odseku čez Rebrnice so torej zabrneli po več kot treh letih, obnova pa bo potekala v petih etapah.

Pri Direkciji RS za ceste (DRSC) pravijo, da bodo v prvi etapi sanirali kilometer in pol regionalke nad Podgričem. Trenutno se izvajajo izkopi in vgradnja vzdolžne drenaže na desni strani vozišča. Po zamenjavi drenaže bodo obnovili obstoječe cevne prepuste, vgradili nove betonske robnike, bankino pa bodo stabilizirali z žičnimi pletivi, napolnjenimi s kamenjem. Za obnovo ceste bodo uporabili obstoječe materiale, kar predstavlja, tako DRSC, okolju prijazno tehnologijo. Poleg novega asfalta bodo postavili tudi novo prometno signalizacijo in uredili dve avtobusni postajališči.

Vrednost del, ki jih opravlja Cestno podjetje Gorica, je ocenjena na nekaj manj kot 930.000 evrov. Od skupnega zneska bo DRSC bo prispevala 680.000 evrov, preostanek v višini skoraj 250 tisočakov pa bo prispeval Dars. Prav pri tem, kdo bo koliko plačal, gre iskati tudi večletno zamudo pri obnovi stare ceste čez Rebrnice. »Z Darsom se enostavno nismo mogli dogovoriti o delitvi stroškov. To je bil – poleg splošnega pomanjkanja denarja – glavni problem. Načeloma je bil dogovor, da bo Dars obnovil cesto sam, ker jo je med gradnjo hitre ceste tudi sam razril. Podoben problem imamo z Darsom tudi na nekaterih drugih cestah po Sloveniji,« je povedal direktor DRSC Gregor Ficko.

Povedal je še, da bodo prvo etapo čez Rebrnice končali predvidoma konec leta, naslednji odsek pa bodo začeli obnavljati prihodnje leto. »Zaradi obsežne obnove in pomanjkanja denarja se bomo vsakega naslednjega odseka lotevali z enoletno dinamiko, tako da računamo, da bo cesta povsem nared do konca leta 2018. Čeprav bo šlo nekoliko bolj počasi, bo obnova državne ceste temeljita, tako da bo brezhibna za naslednjih 30 let,« je napovedal Ficko.

Trenutno se gradbena dela izvajajo pod polovično zaporo ceste, mogoč pa je tudi obvoz po hitri cesti.