Zbolevajo predvsem otroci, mlajši od dveh let, zlasti pa dojenčki, je v današnji izjavi za medije povedal predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Franc Strle. "Pride do vnetja zelo drobnih dihalnih poti, zato je prehod zraka moten," je pojasnil. Bolnik po njegovih besedah kašlja, težko, tudi pospešeno diha, nekateri pa ne morejo jesti.

"Zadeva je zelo pogosta zlasti v zimskem času," je dejal. "Večinoma bolezen poteka brez težav. Na ljubljansko pediatrijo in kliniko za infekcijske bolezni pa sprejmemo približno 600 do 1000 takih otrok letno. Približno 10 odstotkov jih potrebuje intenzivno terapijo," je povedal. "Med tistimi, ki so hospitalizirani, po ocenah umre približno 0,5 odstotka otrok," je dodal.

Starši morajo poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, redno čistiti nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini, navajajo v UKC v sporočilu za javnost. Če otroci bruhajo, ne pijejo in oziroma težko in hitro dihajo, pa je potreben pregled pri zdravniku.

V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo otroka sprejmejo v bolnišnico. Nekateri med njimi potrebujejo zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo.

V redkih primerih možni zapleti ali smrt

V redkih primerih so možni zapleti ali celo smrt ob prebolevanju samega bronhiolitisa. Težji potek bolezni pričakujejo zlasti pri dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo bolezni dihal oz. srca.

Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, veliko pa lahko starši po navedbah stroke naredijo že preventivno, da otroke obvarujejo pred okužbo. Ključna je dobra higiena rok. Če je doma dojenček, mlajši od šestih mesecev, in ima sorojenca v vrtcu, naj starši starejšega otroka vzamejo iz varstva. Okužbo namreč največkrat prinese domov prav starejši otrok.

Treba je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok, navajajo. Odsvetujejo, da bi starši doma kadili. Prav tako odsvetujejo, da z majhnimi otroki obiskujejo nakupovalne centre ali druge zaprte prostore, kjer se zadržuje veliko ljudi. Priporočajo čim več gibanja na svežem zraku.

Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi.