»Upala sem, da se bom prebila v polfinale, a na koncu ni bilo možnosti. Poskušala sem, kar sem lahko, vendar v vseh pogledih težkem sprintu je pač 16. mesto odraz vsega,« se je Vesna Fabjan morala sprijazniti z doseženim na drsalnem sprintu v zatrepu doline Mustair v švicarskih gorah. S 27. mestom se je na tem novem prizorišču v idilični vasici Tschierv pod Stelviom s sedmega Tour de Ski poslovila tudi Alenka Čebašek. Obe, Fabjanova 20. v kvalifikacijah, Čebaškova pa 21., sta imeli nekaj smole, da sta padli v četrtfinalno skupino s Kikkan Randall. Skupine ni potegnila, pač pa razbila. »O, kaj nam je delala. Randallova je odstopala za dva razreda. Nismo mogle niti slediti, da bi dosegle boljše čase. Moje upanje je bil le boj za drugo mesto v skupini, a ni šlo, čeprav sem si tretje mesto le izborila. Da bi se uvrstila kot srečnica po času tudi ni bilo možnosti, saj je Justyna Kowalczyk znova potegnila naprej svoje v zadnji četrtfinalni skupini,« je okoliščine opisovala Fabjanova. Čebaškova je imela nekaj težav že kmalu po startu in je še prej izgubila zavetrje.

»To kar smo dosegli, ni nič posebnega. S tem ne moremo biti zadovoljni,« je trener Marko Gracer potegnil črto po sicer najuspešnejšem od treh tekmovalnih dni Toura, ki ga bo nadaljevala le Barbara Jezeršek. Sprinterki odhajata domov. »Vesna v tem stanju ni zmogla iztisniti več. Sedaj ostane le to, da se posveti pripravam za svetovno prvenstvo. Potrebuje vsaj dva ali tri tedne treninga, razmislili bomo tudi o nastopu v Liberecu. Tudi Alenka se je po mojem že v Oberhofu preveč skurila in ni imela več tiste eksplozivne svežine,« je pojasnjeval glavni trener. Ob tem je Jezerškova po treh etapah šele na 65. mestu (zaostaja tudi za Čebaškovo in Fabjanovo). Od pričakovane trideseterice je že oddaljena več kot tri minute. »Z Barbaro ne vem, kaj se dogaja,« je Kranjčanka uganka za Gracerja. »Pred začetkom Toura je normalno delovala. Ne poznam razloga, da vsaj od četrtka naprej v Dobbiacu ne bi bolje nadaljevala in tudi končala Tour v nedeljo.« Na jubilejno 50. etapo Tour de Ski pod Tremi cinami v Dolomitih gre vodilna Kowalczykova s prednostjo 50 sekund pred drobnima Norvežankama Therese »Duracel« Johaug in Kristin Steira.

Ob tem ne gre prezreti, da je bilo na sprintu še kako očitno, da je letošnji Tour pisan za »hribolazce«, če ga opišemo po kolesarsko. V programu letošnjega Toura je bil samo ta sprint v Švici, v preteklih šestih izvedbah sta bila vedno po dva. Mimogrede, od 13 sprintov v sklopu Toura je Petra Majdič zmagala trikrat. Mednarodna smučarska zveza FIS je z izločitvijo enega sprinta in vključitvijo dveh krajših distanc, dala jasen signal, da so sprinterji manj zaželeni. Na letošnji izvedbi jih je že manj kot pretekla leta. Ob tem je podaljšala žensko dolžino sprinta na moško dolžino. Poleg tega Tschierv leži na nadmorski višini nad 1600 metri, kar je naredilo še dodatno selekcijo. »Sprint v tej dolini je bil sicer zelo lepo narejen, a trasa je bila zelo zahtevna, narejena za sprinterje in sprinterke, ki imajo visoko maksimalno porabo kisika. Sprint tu je bil tipičen za tekače na distanci. Na tako zahtevne sprinte, kot jih diktira FIS, smo se sicer pripravljali, vendar na tako ekstremno zahtevnega le ne,« je Gracer komentiral okoliščine.