Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze se je prvi dan novega leta znova pokazala v izjemni luči. Potem ko je prejšnji teden lansko leto zaključila z dvema tretjima mestoma na Semmeringu, je na novega leta dan na paralelnem spektaklu v Münchnu, ki ga je v olimpijskem parku spremljalo 30.000 gledalcev, zasedla drugo mesto ter še povečala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tekma v Münchnu je bila zaradi visokih temperatur dolgo časa pod vprašajem, a so organizatorji pripeljali sneg iz Avstrije ter izpeljali preizkušnjo, ki je lani odpadla. Črnjanka je imela na bavarsko metropolo lepe spomine, saj je na edini paralelni preizkušnji predlani zasedla drugo mesto. Tina Maze je v osmini finala (pravico nastopa ima le po 16 alpskih smučarjev in smučark) prepričljivo premagala Avstrijko Bernadette Schild, v četrtfinalu pa jo je čakal precej težji zalogaj. Maria Pietilä Holmner je namreč najboljšo slovensko smučarko predlani v Münchnu premagala v finalu, Švedinja pa je bila boljša tudi na prvi progi. Korošica je na drugi progi z odličnimi starti, ki so jo krasili ves včerajšnji večer, 19 stotink zaostanka spremenila v minimalno zmago dveh stotink.

Polfinale je bil negotov le po prvi progi, ko sta Tina Maze in Finka Tanja Poutiainen dosegli enak čas, na drugi progi pa je bila najboljša slalomistka te sezone prepričljivo boljša za 13 stotink. V finalu je Tino Maze čakal prevelik zalogaj. Po napaki na ravnini pred ciljem je imela Veronika Velez Zuzulova prednost polovice sekunde, ki ga je na drugi progi ubranila ter se veselila druge zaporedne zmage v štirih dneh, potem ko je Slovakinja dobila že slalom na Semmeringu. Tretje mesto je zasedla Avstrijka Michaela Kirchgasser.

»Tekma v Münchnu je res enkratna. Dobra tekma, dobro vzdušje, na koncu še dober rezultat. Užitek je tako tekmovati. Četudi je bilo ogromno število navijačev, pa si na progi venomer sam in rezultati so odvisni zgolj od vsakega posameznika. Za zdaj sem zelo ponosna in vesela, da mi gre vse po maslu. Lepo je, da je Nemce z zmago počastil Felix Neureuther,« je bila navdušena Tina Maze.

»Tina je izgubila finale na prvi progi, ko je storila napako. Na drugi progi je smučala na silo, kar se ne more obnesti. Toda izkupiček je znova sijajen. Sploh ne vem, kaj bi lahko povedal ob vseh teh uspehih. To je izredno. Proga v Münchnu je bila zanimiva. Alpsko smučanje je kot šport doživelo odlično reklamo. Ideja o takšnih spektaklih je odlična in moralo bi jih biti še več. Pred tekmo bi lahko trenirali v Garmisch-Partenkirchnu, a smo se odločili, da ne bomo. Odločili smo se, da bo imela Tina 24 ur počitka. Takšne dileme so vselej dvorezne, a kot kaže, smo se odločili prav. Sicer je Tina zadnje treninge opravila v Söldnu. Start je na takšnih tekmah zelo pomemben. Tina ga je odlično izkoristila, kot še nekatere tekmovalke in tekmovalci, velikim pa je delal tudi preglavice,« je po vnovičnem uspehu Tine Maze vrel od navdušenja Andrea Massi.

Pri moških je za nemško veselje poskrbel domačin Felix Neureuther. Nemec je dobival precej izenačene dvoboje, v katerih so njegovi tekmeci praviloma delali napake pred ciljem, medtem ko je branilec velikega kristalnega globusa ostajal zbran do ciljne črte ter se zasluženo veselil uspeha.

Že v prvem krogu je izpadla Maria Höfl Riesch, po prvem delu sezone največja tekmica Tine Maze v boju za skupno zmago svetovnega pokala. Nekdanjo prvo damo svetovnega alpskega smučanja je premagala rojakinja Viktoria Rebensburg.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo pojutrišnjem v Zagrebu, ko se bodo na Sljemenu na nočnem slalomu pomerile alpske smučarke, moški pa se bodo za naziv Snežnega kralja borili v nedeljo.