»Moja beseda v politiki nekaj velja,« je prepričan Franc Kangler, zato je v svoji silvestrski odstopni izjavi napovedal, da bo v prihodnjih mesecih aktivno politično deloval »iz sence«. Ali bo znova kandidiral za župana, ni hotel razkriti, je pa to potezo mogoče pričakovati glede na nekatere njegove napovedi.

»Počakajte na to senco, da sonce vzide,« je odvrnil. »Moji volilci so delovni volilci. Tisti, ki delajo vsak dan. In niso tisti, ki imajo več kot deset ali petnajst ur časa zapravljati na straneh Facebooka,« je v ponedeljek ocenil Kangler in napovedal, da bo njegova Županova lista na volitvah ponudila dobrega kandidata. »Pravica bo v kratkem zmagala v Mariboru,« je prepričan.

Mariborčani so nasedli centralistično vodeni gonji zoper njega, je rekel v prepričanju, da za protesti in vstajami stojijo »strici iz ozadja«, natančneje »centralna ljubljanska leva politika«. Tistim »kvazi« kulturnikom, profesorjem in politikom, ki po njegovi oceni stojijo za skupino na Facebooku, Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, je priporočal, »da naj si pogledajo svoje posnetke. Kaj hitro bodo lahko ugotovili, kdo in kaj so.«

Kdo in kaj so tisti, ki so všečkali skupino Franc Kangler naj ponovno kandidira za župana, pa je težje ugotoviti. Že bežen pogled na sledilce (ki so sodeč po slikah večinoma pomanjkljivo oblečene mladenke brez priimkov), namreč nakazuje, da je vsaj polovica profilov lažna.

Kanglerjevo odstopno izjavo sta v ponedeljek prejela mestni svet in volilna komisija. Njen predsednik Branko Reisman je razložil, da so se s tem formalno začeli postopki za nove volitve. Nadomestne volitve bo komisija razpisala najkasneje 15. januarja, potekale pa bodo predvidoma v sredini marca 2013.

Do tedaj bo občino vodil podžupan Milan Mikl, ki bo zato načeloval tudi prihodnji seji mestnega sveta, ki je napovedana za ponedeljek. Sejanje bo, kot kaže, spremljal novi protest, ki ga je napovedala omenjena skupina na Facebooku. Ker se naj bi se demonstracija odvijala pred občinskim poslopjem, je dopustna bojazen, da se bodo znova zgodili izgredi in nasilne konfrontacije s policijo.