Luče. Pisali smo, da so se župan Ciril Rosc in še devet od enajstih svetnikov občine Luče podpisali pod odprto pismo, ki so ga nedavno prejela vsa gospodinjstva v občini. V njem so občane seznanili z nekaterimi dejstvi, povezanimi z gradnjo obvoznice in prepotrebno gradnjo protipoplavne zaščite, ki bi spodnji del Luč trajno varovala pred stoletnimi vodami.

Ponudili naj bi jim sprejemljivo ceno

Med drugim so zapisali, da ne razumejo posameznih lastnikov, med katerimi so tudi taki, ki na območju Luč sploh ne živijo, da zavirajo začetek gradnje s tem, ko ne pristanejo na odkup zemljišč, za kar naj bi jim bila ponujena več kot sprejemljiva cena. »Državni model visoke politike se marsikdaj poskuša prenesti na lokalni nivo v delu, ko je treba lokalni oblasti nasprotovati za vsako ceno in pri večini investicij,« so med drugim zapisali v pismu občanom. A člani Združenja za trajnostni razvoj Luč, s predsednikom Alojzom Selišnikom na čelu, se z načinom, ki ga je izbrala občinska oblast, ne strinjajo.

Zbora občanov ni bilo že nekaj let

»Sprašujem se, ali gre v pismu za uradno stališče občinskih funkcionarjev ali je to zgolj neki gostilniški sklep, saj se je pod pismo podpisal zgolj en sam od sicer treh svetnikov, ki zastopajo vas Luče,« pravi Selišnik, čigar združenje je po mnenju občinske oblasti le skupina »luzerjev«, ki jim občani ne zaupajo. »Če naše civilno združenje nima nikakršnih kompetenc, se sprašujemo, kako lahko potem vplivamo na odločitve občine. Ali nista aroganca in nastrojenost proti nam zgolj krinka za nesposobnost občinske oblasti, ki bi lahko in morala z lahkoto izpeljati vse načrtovane projekte, saj ima v rokah vso oblast in moč,« se sprašuje Selišnik. Kot dodaja, združenje nikoli ni bilo proti ureditvi poplavne varnosti v občini. »Menimo pa, da bi se dala poplavna varnost urediti tudi brez obvoznice in to na okolju prijazen, trajnosten način. A mi nismo krivi, če se občina z lastniki ne zna pravočasno in dostojno dogovoriti o odkupu zemljišč ali ob njihovi zavrnitvi poiskati druge rešitve,« pravi Selišnik.

Preselitev kapelice nedopustna

Meni tudi, da je neodgovorno in arogantno, da se občina z lastniki začne dogovarjati o odkupu tik pred tem, ko bi se dela že morala začeti. Tudi prestavitev kapelice, ki je bila markantna točka Luč, se jim zaradi nekaj metrov nepomembnega pločnika zdi nedopustna, pomisleke pa imajo tudi do tržnice. Njeni gradnji sicer ne nasprotujejo, imajo pa pomisleke glede njenega videza, saj naj bi ta še najbolj spominjala na prireditveni oder. »Pogrešamo dialog občine z občani. Zbora občanov v Lučah ni bilo že nekaj let. Skopa predstavitev občinskega (ne)dela v vsakoletnem občinskem glasilu pa ne more odtehtati argumentiranega in odkritega pogovora, ki se mu lokalna oblast tako izogiba,« še pravi Selišnik, ki se trudi, da bi se njihov glas zato slišal vse do Ljubljane.