Vest o novem selektorju je zaenkrat še neuradna, uradna potrditev iz NZS pa naj bi prišla še danes. Selektorja mora formalno potrditi Izvršni odbor NZS, ki bo zasedal v petek, 4. januarja, 49-letni Katanec pa bo slovensko izbrano vrsto ponovno prvič vodil 6. februarja v Kopru na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino.

V "drugem" obdobju Katanca, ki naj bi mu po neuradnih informacijah v strokovnem štabu pomagali še Aleš Čeh, Željko Milinović in Nihad Pejković (ta je že doslej opravljal vlogo trenerja vratarjev), čaka težko delo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014, saj je slovenska vrsta pod vodstvom njegovega predhodnika v uvodnih štirih tekmah skupine E zbrala le tri točke in je predzadnja. Naslednji kvalifikacijski obračun bo 22. marca doma z Islandijo.

Katanec je slovensko nogometno reprezentanco uspešno že vodil med letoma 1998 in 2002, ko se mu je z njo uspelo uvrstiti na evropsko (2000) in svetovno prvenstvo (2002).

Kasneje je vodil grški Olympiacos (2003), selektorske izkušnje pa je nabiral še z makedonsko reprezentanco (2006-2009) in na klopi Združenih arabskih emiratov (2009-2011).

Slovensko reprezentanco v letu 2013 čaka še šest tekem v kvalifikacijah za SP 2014 (dve z Islandijo, po ena pa s Švico, Norveško, Ciprom in Albanijo). Ob tem se bodo Katanec in druščina merili še na vsaj dveh prijateljskih tekmah, ob februarskem obračunu z BiH še avgusta s Finsko.

Slovensko reprezentanco je doslej sicer vodilo šest različnih selektorjev. Ob Katancu še Stojanović, Bojan Prašnikar, ki je bil na selektorskem stolčku kar trikrat, Zdenko Verdenik, Branko Oblak in Matjaž Kek.