Jaka je fotografije opisal takole:

1. fotografija: 26. 4. 2012 - Steklarna Hrastnik je eno redkih slovenskih podjetij, ki kljub slabim gospodarskim razmeram posluje uspešno. Med mojim obiskom v steklarni je nastala fotografija delavca, obsijanega s sončnimi žarki, v kateri vidim simbol delavskega optimizma in upanja v lepšo prihodnost.

2. fotografija: 20. 5. 2012 - Takoj po končani tekmi med NK Maribor in NK Koper v Ljudskem vrtu so navijači mariborskih Viol planili na igrišče in se veselili osvojitve naslova državnih prvakov.

3. fotografija: 21. 9. 2012 - V septembru sem en teden spremljal pripadnike 430. mornariškega diviziona pri njihovem delu. Ob petkih ima posadka naše največje vojaške ladje Triglav 11 na urniku (neobvezno) telovadbo. Ker nimajo lastnega športnega objekta, se rekreirajo kar v športnem parku Bonifika v Kopru. Ko sem fotografiral mornarje med tekom, je iz bližnjega kanala prilezla nutrija, ki se ni ustrašila moje bližine, a je oživila posnetek.

4. fotografija: 18. 10. 2012 - Borut Pahor je v okviru svoje predvolilne kampanje povabil bivšega nemškega kanclerja, prav tako socialdemokrata, Gerharda Schröderja, da podpre njegovo kandidaturo. Fotografija je nastala ob stojnici uličnega prodajalca nakita med njunim sprehodom po Ljubljani.

5. fotografija: 25. 10. 2012 - Danilo Türk in Milan Zver, ki sta morala zmago v boju za predsednika republike prepustiti Borutu Pahorju, v zakulisju pred prvim soočenjem predsedniških kandidatov na POP TV.

6. fotografija: 5. 11. 2012 - Novembra so Slovenijo ohromile hude poplave. Najhujše je bilo na Štajerskem in Koroškem. Iz Ljubljane sem se v Maribor odpravil dokaj pozno, z našim dopisnikom iz Maribora Tomažem Klipšteterjem pa sva se preko poplavljenega območja tudi težko prebijala do najbolj prizadetih krajev, to je do Malečnika, Dogoš in Dupleka. V Dogoše sva prispela že po peti uri popoldne. Voda je drla po ulicah in ljudje so se le stežka prebijali čez vodo. Ko sem tudi sam zabrodil vanjo, sem zagledal starejšega moškega, ki je v rokah nosil mačka. Fotografija je nastala, ko se je možakar že rešil najhujšega, čeprav mu je voda še vedno segala čez kolena. Fotografija, objavljena v časopisu in na facebooku, je ganila bralce. Možakarjeva človečnost je doživela neverjeten odziv, saj so mnogi bralci želeli gospodu pomagati. S Tomažem sva izvedela, da gre za Martina Lendvaja iz Spodnjega Dupleka in njegovega muca Džonija. Teden dni kasneje sva ga poiskala in ugotovila, da je Martinovi družini voda med temi poplavami naredila precejšnjo škodo.

7. fotografija: 6. 11. 2012 - Dan po poplavah in močnem deževju se je voda umaknila in vreme se je stabiliziralo. Fotografija je nastala v Savinjski dolini, v hiši, iz katere je družina odstranjevala posledice poplav. Fotografija je narejena tako, da čez podobo Marije pomagaj odseva prizadevanja družine.

8. fotografija: 17. 11. 2012 - Nekdanji predsednik republike Milan Kučan na demonstracijah sindikatov. Demonstrant v ozadju v rokah drži transparent, na katerem je zapisana že ponarodela misel, ki jo je nekdanji predsednik države izrekel 25. 6. 1991 na proslavi ob osamosvojitvi Slovenije. Demonstracijam sindikatov so sledile demonstracije v Ljubljani in Mariboru, ki so se končale z nasiljem.

9. fotografija: 29. 11. 2012 - Fotografija je nastala med demonstracijami v Kranju, ki so potekale pod naslovom Ejga, konc je! Medtem ko sem sledil demonstrantu, ki je mahal z zastavo, sem iz nasprotne strani ujel osvetlitev z bliskavico drugega fotografa. V tej svetlobi sta se izrisala glavna akterja, kar pa je dodana vrednost fotografije.

10. fotografija: 30. 11. 2012 - Sprva mirne demonstracije so se s Kongresnega trga preselile na trg Republike, kjer so demonstranti pričeli v policiste metati granitne kocke, steklenice in druge predmete. V splošnem neredu je policija posredovala s solzivcem in vodnim topom.