Atlet Primož Kozmus in judoistka Urška Žolnir sta po mnenju Bloudkovih nagrajencev slovenska junaka v športno bogatem iztekajočem se letu 2012. V 39. izboru po vrsti je glas oddalo 62 dobitnikov Bloudkovih nagrad, ki že po tradiciji prisegajo na športnike iz individualnih panog. Ker je bilo letošnje leto v znamenju olimpijskih iger, kjer je Slovenija osvojila štiri odličja, sta se na prvo stopničko pričakovano povzpela šampiona iz Londona. Bloudkovi nagrajenci so v ženski konkurenci na prva tri mesta postavili enaka imena kot novinarji na nedavnem izboru za športnika leta (Urška Žolnir, Tina Maze in Mina Markovič), pri moških pa je vrstni red drugačen. Kozmus je prehitel hokejista Anžeta Kopitarja, tretji po številu glasov pa je postal smučarski skakalec Robert Kranjec. Novinarji so pred poldrugim tednom na tretje mesto postavili strelca Rajmonda Debevca.

Srebrni olimpijec iz Londona že tretjič najboljši

Primož Kozmus je letošnjega avgusta v finalu meta kladiva predal olimpijski prestol, ki ga je zasedel pred štirimi leti v Pekingu. Zaostal je za Madžarom Krisztianom Parsom, ki je edini vrgel orodje prek 80 metrov. Kozmusovo kladivo se je v Londonu ustavilo na razdalji 79,36 metra, kar je zadostovalo za uvrstitev na drugo stopničko, to pa je bila tudi daljava sezone za Brežičana. »Izredno sem vesel. Glede na to, kaj sem dal skozi letošnjo sezono, je bil nastop na olimpijskih igrah vrhunec. Tekma je bila specifična in zelo zanimiva tudi meni. Na koncu je Pars zasluženo zmagal,« je v olimpijski noči po osvojenem srebru razlagal Kozmus, ki je po letih 2008 in 2009 še tretjič okronan za športnika leta po mnenju Bloudkovih nagrajencev. Dodajmo, da je Kozmus oktobra 2009 že prekinil svojo kariero, v športnem pokoju pa ni dolgo zdržal. Vrnitev v tekmovalni pogon je napovedal po letu dni premora.

Kozmus je prejel dvakrat več glasov kot hokejist Anže Kopitar, ki se je uvrstil na drugo mesto zavoljo osvojitve Stanleyjevega pokala v zadnji sezoni NHL. Za Kopitarjem je enkratno leto, saj je postal prvi Slovenec z naslovom prvaka v najmočnejši hokejski ligi na svetu, poleg vratarja Jonathana Quicka pa je bil najboljši igralec in strelec Los Angelesa v razburljivi končnici. Tretjega mesta se lahko veseli svetovni prvak v smučarskih poletih Robert Kranjec, ki je pokoril konkurenco v Vikersundu na Norveškem. Četrti je Jakov Fak, biatlonski svetovni prvak, peti pa Damir Dugonjić, ki se lahko pohvali z dosežki v plavanju. Najbolj laskavi sta drugi mesti na svetovnem prvenstvu na 50 in 100 metrov prsno. Na šestem mestu je smučar prostega sloga Filip Flisar, za njim pa so se z enim glasovom zvrstili bronasti olimpijec iz Londona Rajmond Debevec, udeleženec olimpijskih kvalifikacij v odbojki Mitja Gasparini, plavalni metuzalem in evropski podprvak na 100 mešano Peter Mankoč ter najvišje uvrščeni slovenski teniški igralec vseh časov na lestvici ATP Grega Žemlja.

Prepričljiva zmaga prve slovenske športnice z olimpijskim odličjem

V ženski kategoriji je bila odločitev Bloudkovih nagrajencev bolj enotna kot pri moških. Z veliko razliko se je na prvo mesto povzpela Urška Žolnir, sploh prva Slovenka z zlato olimpijsko kolajno in sveža dobitnica nagrade za športnico leta po izboru novinarjev. Žolnirjeva je bila v Londonu prepričljivo najboljša, saj ni bilo tekmovalke, ki bi ji v kategoriji do 63 kilogramov segla do kolen. Z zlatim odličjem okoli vratu je v Londonu povedala, da se še ne zaveda laskavega uspeha. »Vse se je poklopilo, lepo se je vse skupaj stopnjevalo. Na začetku sem bila še malce lesena. Nisem še imela pravega občutka, v kakšni formi sem. Nisem si upala iti vseh metov povsem na polno. Iz borbe v borbo je šlo bolje, občutek je postajal enkraten. To je tisto, ko na treningu umiraš in dobivaš vedno težje nasprotnike. Izgubljaš živce, ampak vztrajaš. Vse to je bilo poplačano,« je dejala Urška Žolnir, ki nikdar ne pozabi omeniti, kako velike zasluge pri njeni poti na vrh ima dolgoletni trener Marjan Fabjan.

Za Žolnirjevo se je na drugo mesto po okusu dobitnikov Bloudkovih nagrad uvrstila Tina Maze, ki je edina smučarka v zgodovini, ki je v eni sezoni do izteka koledarskega leta zbrala več kot 1000 točk. Mazejeva je na odlični poti, da postane skupna zmagovalka svetovnega pokala, saj blesti v vseh disciplinah. Bloudkovi nagrajenci so na tretje mesto izbrali športno plezalko Mino Markovič. Po eno točko so dobile še tekmovalka v športni gimnastiki Teja Belak, biatlonka Teja Gregorin in seniorska tekačica Helena Žigon.