Ste veseli, ker ste bili enajstič v sezoni na zmagovalnem odru, ali razočarani, ker ste iz rok izpustili zmago?

Po drugi vožnji sem bila razočarana, ampak se v tej sezoni dogaja toliko pozitivnih stvari, da se ne morem pritoževati. Upam, da bom na naslednjem slalomu smučala brez napak.

Ste na drugi progi premalo tvegali?

Ni mi uspelo smučati tako »freh« kot na prvi. Slalom je nepredvidljiva disciplina, še vedno imam preveč spoštovanja do te discipline. Zelo sem razočarana, ker druge vožnje nisem dobro opravila. Treba bo odpraviti napake in si drugič več upati.

Popravni izpit bo že na novega leta dan na paralelni tekmi v Münchnu. So vam takšne tekme všeč?

Paralelne tekme so zelo zabavne. Všeč mi je takšen način tekmovanja, ki ga spremlja spektakel. Start je zaradi posebnih vratc specifičen. V Söldnu smo to preizkusili, pred tekmo v Münchnu pa bomo lahko še enkrat.

Maria Höfl Riesch se je očitno že vdala v boju za veliki kristalni globus. Kaj pravite na njene besede, da ne verjame, da vas lahko ujame?

Imam veliko prednost, dobro smučam. Verjamem, da tekmice obupujejo nad velikim globusom. Obdržati moram zmagovalno miselnost, kajti brez zmag ni mogoče zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Höfl-Riescheva pravi tudi, da bi bilo dobro, če bi mednarodna smučarska zveza spremila koledar tekem, ker je ritem zelo naporen. Se strinjate?

Če tekmuješ v vseh petih disciplinah, moraš biti zelo dobro pripravljen. Sčasoma pride do utrujenosti, kar se še posebno pozna pri hitrih disciplinah, kjer so hitrosti visoke. Nekateri veliko tvegajo in potem pride do poškodb. Strinjam se, da bi moralo biti manj tekem. Katere bi bilo treba ukiniti, pa me ne spraševati.

Kdaj pomislite na to, da ljudem v Sloveniji kažete pravo pot?

V največje zadovoljstvo mi je, če to lahko naredim. Vesela sem, če ljudje spoznajo, da se da vse narediti z voljo, željo, intuicijo, pogumom in pozivnim mišljenjem, kajti z negativnim ne pridemo nikamor. Na tak način zgolj zaviramo sami sebe. Tudi sama sem bila dolgo časa točno takšna. Potem ko sem spremenila mišljenje, so stvari stekle v pravo smer. Za to se moram zahvaliti Andrei, ki mi je pokazal, da je mogoče drugače živeti. In tudi drugim članom ekipe. Treba je imeti pozitiven način razmišljanja in se včasih tudi zabavati.

In vi se ob smučanju zabavate?

Če se ne bi zabavala, ne bi bila hitra. Tokrat se na drugi progi nisem zabavala, zato nisem bila hitra. V smučanju se stvari lahko hitro obrnejo.

Dobivate povratno informacije od ljudi, ki jih razveseljujete s svojimi dosežki?

Čutim, da me ljudje spremljajo. Lahko jim morda polepšam kakšen dan, a če ne bodo sami aktivni, njihovo življenje ne bo nič drugačno. Časi so težki in takšne stvari so lahko le pozitivne.

Ljudje kdaj pristopijo k vam in se z njimi pogovorite o tem?

V Sloveniji nisem bila že dolgo časa. V petek me je spodbujalo veliko navijačev. Peli so mi lepe pesmi, neposrednega stika pa nimam. Komuniciram z njimi le prek Facebooka in svoje spletne strani. Tam dobivam veliko komentarjev.

Ko smo že pri težkih časih: spremljate, kaj se dogaja v Sloveniji?

Malo spremljam. A imamo toliko dela, da med prostim časom počivam, če se le da, in se ne obremenjujem z negativnimi stvarmi. Takoj, ko se začneš s tem ukvarjati, te to potegne vase. Zato pravim: ne, hvala.

Imate kakšno posebno mnenje o tem?

Vsak človek naj si naredi svojo pot.

Odkar ste prevzeli primat v svetovnem pokalu, postajate pop zvezda. Imate občutek, da okolica na vas ne gleda več le kot na smučarko?

Seveda sem še kaj drugega kot smučarka. Sedaj lahko drugi vidijo še kaj več, ne le mojo smučarsko plat. Nisem se spremenila. Vedno sem bila takšna. Sedaj me bolj pozorno gledajo in vidijo stvari, ki jih prej niso. Je pa tudi res, da se zdaj bolj pokažem, kdo sem in kaj sem, kot sem včasih.

Zakaj?

Ne vem, verjetno sem bolj odprta.

Zaradi uspehov?

Ne. Zaradi mišljenja.

Ki se je po besedah Andrea Massia razvijalo postopoma v zadnjih letih?

Ja.