Na slovenski kulturni praznik sta v ljubljanski operni hiši mednarodno uveljavljena solista slovenskega rodu Bernarda in Marcos Fink poustvarila večer slovenskega samospeva. Meseca maja se je prav tam s samospevi predstavila še ena mednarodno uveljavljena slovenska pevka, sopranistka Sabina Cvilak. Sicer pa smo basbaritonista Marcosa Finka, aktualnega nominiranca za nagrado grammy, pri nas letos slišali še enkrat; skladatelj Jani Golob mu je dodelil osrednjo vlogo v novi slovenski operi Ljubezen kapital. Praizvedba je bila na Festivalu Ljubljana, premiera s Finkom na čelu pa v SNG Opera in balet Ljubljana ob začetku letošnje sezone.

Jubilejni 60. Festival Ljubljana se je sploh začel najboljše možno: z Dunajski filharmoniki, odličnim Simonom Rattlom in nepozabno izvedeno Brahmsovo Tretjo simfonijo. Pohvaliti gre tudi izvedbo Monteverdijevega Orfeja, prvo skupno produkcijo vseh treh umetniških akademij v Ljubljani, maestro Valerij Gergijev pa je ponovno obiskal festival tako, kot ga imamo najraje – s svojim Orkestrom Marijinega gledališča ter ruskim programom Čajkovski – Stravinski – Prokofjev.

Vsaj štirje solisti so v tem letu še prijetno presenetili: Sarah Chang v Mendelssohnovem Violinskem koncertu, pianist Pierre Laurent Aimard v srebrnem abonmaju, baritonist Christian Gerhaher v komornem ciklu mariborskega Narodnega doma ter Nicolas Altstaedt v Schumannovem Koncertu za violončelo. Konec leta nas je obiskala tudi operna megazvezda Ana Netrebko, ki se ji je pri koncertni izvedbi opere Jolanta pridružili umetniki iz Slovenske filharmonije ter jo nato pospremili še po desetih evropskih mestih.