Po 17 nočeh v zaporni celici je Mariborčan Jernej Mažgon - Jerry v petek stopil na svobodo. Da ponovitvena nevarnost zanj ne ob staja več, je zdaj ugotovilo sodišče enako kot pri vseh drugih obdolžencih, ki jim tožilstvo očita, da so med mariborsko vstajo 3. decembra v policiste metali granitne kocke, palice, steklenice in druge nevarne predmete. Je pa sodišče zoper vse uvedlo sodno preiskavo.

»Hvala sodnemu senatu, da ga je končno srečala pamet,« je bil včeraj presrečen Mažgon. »Sodni proces pa bo pokazal, ali Slovenija hoče imeti državo, v kateri z osumljenci delajo kot s pingpong žogico.«

Kot smo poročali, je nekdanji policist Mažgon, ki je zaradi svojih pacifističnih prepričanj pred leti obesil uniformo na klin, vseskozi zatrjeval, da na demonstracijah ni storil nič nasilnega. Po poteku policijskega in sodnega pridržanja je preiskovalna sodnica Marija Peperko zavrnila tožilsko zahtevo po uvedbi najstrožjega varnostnega ukrepa. Ko pa se je na ta sklep pritožilo mariborsko okrožno tožilstvo, je pritožbi ugodil sodnik Danilo Obersnel in zaradi ponovitvene nevarnosti Mažgona vtaknil v pripor.

Na protestih bili priča nasilju drhali

Tožilstvo je prejšnji teden zahtevalo, naj se obdolžencem ukrep podaljša za dva meseca, češ da se okoliščine niso spremenile in še zmeraj obstaja nevarnost, da bodo na demonstracijah napadali policiste. Vendar je sodišče zdaj spremenilo svoje stališče. Sodni senat, ki mu je predsedoval Obersnel, v petek ni ugodil zahtevi po podaljšanju pripora za Mažgona. Po prepričanju sodnikov namreč ponovitvene nevarnosti ni več.

»Za maso je značilno, da jo predstavlja skupina posameznikov, ki jih pod vplivom skupne čustvene vznemirjenosti in enotnega namena preveva impulzivnost in zato nepremišljenost ravnanja. Zato se v tako razpoloženi masi izgublja občutek individualnosti in s tem odgovornosti. Sociologi imenujejo takšno skupinsko nasilje nasilje drhali, ker gre pri takih nasilniških izpadih za izredno surovo in nenadzorovano vedenje, ki lahko spodbudi celo morilsko strast,« je zapisano v sklepu sodišča. Nasilni dogodki na protestih 3. decembra v Mariboru in v Ljubljani, s katerimi naša družba doslej še ni imela izkušenj, so privedli do spoznanja o nevarnosti takšnih oblik politične manifestacije, je ocenil senat.

Mirni protesti minimizirali ponovitveno nevarnost

»Podlago za takšno presojo daje namreč dejstvo, da so nadaljnji protesti minili mirno. Protestniki so nasilnim protestom izrecno nasprotovali, govorniki pa so na samem začetku pozivali, naj namena protestov ne skvari nasilje. Nadaljnji potek dogodkov je torej pokazal, da javnost nasilnih protestov ne odobrava in da tudi v bodoče ne bodo imeli podpore javnosti. Zato predstavlja to dejstvo novo okoliščino, ki bistveno zmanjšuje stopnjo verjetnosti ponovitvene nevarnosti osumljencev. To pa pomeni, da je ta okoliščina podlaga za drugačno presojo razlogov za pripor, kot je bilo to v času, ko se je ta odrejal,« piše v sodnem sklepu.

Deseterice še ni na prostosti

Ker so se vsi sodni sklepi zoper protestnike bržkone pisali po podobnem vzorcu, je utemeljeno pričakovati, da je na podlagi enakih ocen sodišče v petek in soboto izpustilo tudi preostale obdolžence, za katere je tožilstvo (neuspešno) zahtevalo podaljšanje pripora.

Je pa zaradi procesnih razlogov zdaj nastala absurdna situacija, zaradi katere bo iz celic nazadnje izpuščena tista deseterica protestnikov, obdolžena lažjega kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki naj bi skušala policistom preprečiti uradno dejanje. Za to dejanje je zagrožena največ dveletna zaporna kazen.

V priporu bodo najdlje, ker tožilstvo zanje ni moglo predlagati dvomesečnega podaljšanja pripora. Za zapahi so namreč na podlagi sklepa sodnice Simone Mernik, pred katero so morali omenjeni stopiti na predobravnavnem naroku 20. decembra. Tistikrat se je ta deseterica izrekla za nedolžne. Zatem so morali vsi nazaj v celico, ker je sodnica ocenila, da se okoliščine pripornih razlogov iste, svojega mnenja pa doslej (še) ni spremenila. Tistima dvema, ki sta dejanje priznala, je sodnica na omenjenem naroku izrekla pogojno zaporno kazen in ju je nemudoma izpustila na prostost.