Dornberk. Zadnje poplave so telovadnici osnovne šole v Dornberku zadale še zadnji udarec. V manjšo telovadnico je vdrla talna voda in uničila tla. Odtlej je neuporabna in zaprta. V večji ob vsakem manjšem dežju pušča streha, stene so iz dneva v dan bolj razpokane, streha je še vedno pokrita z azbestno kritino. Staršem otrok je prekipelo, ko so karateisti vadili med sedmimi vedri, v katera je s stropa kapljala voda. Od občine zahtevajo hitro ukrepanje.

»Telovadnica je v zelo slabem stanju, že ob najmanjšem dežju jo je tri četrtine neuporabne in učitelji namesto vodenja telovadbe brišejo tla. V zadnjega pol leta so se razmere tako poslabšale, da je res lahko že nevarno za učence,« pripoveduje ravnateljica Dragica Vidmar. Odkar manjša telovadnica ni uporabna, mlajši otroci ob dežju nimajo telovadbe, saj pušča že v garderobah, starejši učenci pa si telovadnico pregradijo s kolebnicami. »V takih pogojih je težko delati,« dodaja ravnateljica in pove, da se za novo telovadnico potegujejo že deset let. Ob tem želijo upoštevati tudi želje krajanov, saj je telovadnica v popoldanskem času namenjena tudi njim.

Novogoriški župan Matej Arčon nakazuje tri možne rešitve. Za katero se bodo odločili, je odvisno od potrpljenja staršev in razumevanja krajanov. Ena od možnosti je hitra sanacija dosedanje dvorane, a to ni v skladu z željami krajanov, ki bi si želeli večjih prostorov. Tudi ravnateljica opozarja, da ta rešitev ni dobra, saj so prostori premajhni, da bi lahko v njih organizirali kakršna koli šolska tekmovanja. Druga možnost je večja in nekoliko drugače umeščena telovadnica na istem mestu. Župan investicijo ocenjuje na 2,5 milijona evrov. Nekoliko cenejša in po njegovem najbolj sprejemljiva možnost bi bila gradnja popolnoma nove montažne telovadnice nekoliko višje od sedanje. A to bi pomenilo telovadnico šele leta 2014. Staršem dornberških otrok pa pušča grenak priokus dejstvo, da so lahko v Novi Gorici letos zgradili nov vrtec, končujejo štiri milijone evrov vredno investicijo v obnovo šole na Ledinah, načrtujejo obnovo mestnega središča in temeljito sanacijo osnovne šole Frana Erjavca. »Kot da doma ne bi imeli urejenega stranišča, bi si pa vseeno kupili usnjen kavč za v dnevno sobo,« je predvsem z mislijo na obnovo mestnega središča komentiral eden od staršev.