Žižku so v dolgoletni karieri nadeli številne opise – razglasili so ga za Borata filozofije, zvezdnika, Elvisa kulturne teorije, pa najbolj kul filozofa na svetu. Vse to so poimenovanja, ki jih Žižek naravnost sovraži.

Na vprašanje novinarke, ali si zasluži biti na 92. mestu 100 največjih globalnih mislecev leta 2012, je odvrnil: »'Nikakor. Tega ne bi niti z mučenjem spravili iz mene. Vem, da je vljudno reči ne.«'

»Strah me je, da bi uvideli, da sem strašansko dolgočasen«

Izpostavil je, da skoraj nikoli ne prebere ničesar, kar novinarji napišejo o njem in da ga je grozovito strah, da bi, če bi ljudje vedeli, kakšen je v resnici, menili, da je strašansko dolgočasen.

»V zasebnem življenju sem zelo depresivna oseba. Trenutno sem sam v majhni sobi v Parizu, saj sem moral za teden dni pobegniti od doma. Enkrat ali dvakrat na dan grem iz sobe po hrano, sicer pa razen z vami in še enim prijateljem nisem govoril z živo dušo že teden dni. In naravnost uživam!« je bil iskren z novinarko.

Prepovedati bi morali resničnostne šove, facebook in twitter

Dodal je, da ga je najbolj strah, da bi ljudje ugotovili, da sploh ni zanimiv, zaradi česar je dodatno dejaven, s čimer vse skupaj prikriva. Ravno zaradi tega tudi trdi, da so resničnostne oddaje tako dolgočasne – ljudje namreč niso takšni, kakršni so v resnici, saj igrajo predstavo o sebi. »Resničnostni šovi bi morali biti prepovedani, kakor tudi facebook in twitter,«' je rekel.

»Edine fotografije sebe, ki jih imam, so tiste na osebnih dokumentih. A vendarle to ne pomeni, da se grozovito sovražim. Rad imam, kar napišem. Za teorije živim,« je dodal.

Obstajati mora vsaj možnost večnosti

Žižek je med drugim spregovoril tudi o svojem pogledu na ljubezen. »Strastna zveza je danes za večino skorajda patološka. Mislim, da je nekaj uničevalnega v tem, če rečete, da je nekdo oseba, s katero želite deliti vse. Zaradi tega nisem bil nikoli sposoben imeti zvez za eno noč. Obstajati mora vsaj možnost večnosti.«

Celoten intervju z Žižkom si lahko preberete tukaj.