Medtem ko je Hvala, ki si je finale danes priskakal kot srečni poraženec v dvoboju s Poljakom Kamilom Stochom, v drugi seriji pred kar 24.500 gledalci pod senčno goro prikazal odličen skok in z 22. mesta na koncu napredoval celo na 12., pa se Petru Prevcu, ki je bil po prvi seriji 16., finalni nastop ni najbolje posrečil. Prevc je prvo od štirih tekem turneje končal na 18. mestu.

"V prvi seriji sem že pri spuščanju z zaletnega mesta pri počepu naredil napako. To sem v finalu popravil in takoj sem se počutil bolje. Z rezultatom sem zadovoljen. Prvi skok je bil danes slabši od drugega, ko sem nekoliko zamudil. A tudi pri drugem skoku lahko najdem še nekaj rezerve. A brez dvoma sem zadovoljen in grem optimistično naprej," je po tekmi razmišljal Hvala.

Brez nastopa v finalu sta na prvi postojanki turneje ostala Jurij Tepeš, ki je izgubil dvoboj s Prevcem, ter Robert Kranjec, ki je današnjo tekmo končal na 32. mestu. V dvoboju na izpadanje ga je izločil Avstrijec Andreas Kofler, ki ga je žirija tekmovanja po finalni seriji naknadno diskvalificirala zaradi neustreznega dresa. Že v sobotnih kvalifikacijah sta obstala Matjaž Pungertar in Tomaž Naglič.

Janus: »Glede na razmere, smo jo še dobro odnesli«

"Za nami je izjemno težka tekma. Jaz upam, da smo zdaj izpolnili bonuse glede vremena. Sam rezultatski izkupiček, 12. in 18. mesto, je povsem soliden. A glede na to, kako so se menjale vremenske razmere, smo jo pa še dobro odnesli," je po uvodni tekmi turneje dejal glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus.

"Videli smo, kakšne razmere za skoke so imeli naši fantje, tu mislim predvsem na Robija. Kofler je bil pozneje celo diskvalificiran zaradi neustreznega kombinezona in škoda, da ga ni kontrolor za preverjanje opreme pregledal že prej. Res škoda, a izhodišče zdaj imamo in gremo naprej," je dodal Janus pred ponedeljkovimi kvalifikacijami za drugo tekmo turneje.

Jacobsen je bil tokrat razred zase

V ospredju je Jacobsen, zmagovalec novoletne turneje v sezoni 2006/07, ki je lansko skakalno sezono povsem izpustil, prepričljivo prišel do zmage in pokvaril avstrijsko-nemške račune. To je bila njegova prva zmaga na tekmah svetovnega pokala po januarju 2010, ko je prav tako slavil v Oberstdorfu, vendar v poletih, ter skupno sedma v karieri. "Počutim se kot v pravljici. Na zadnjih tekmah v Engelbergu sem se še precej lovil. Danes so občutki fantastični," je po prvi zmagi v skoraj treh letih dejal 27-letni Jacobsen.

Lanski zmagovalec turneje in najboljši skakalec v svetovnem pokalu to zimo Schlierenzauer, ki so ga letos označili za prvega favorita za skupno slavje, je uvodno tekmo končal na drugem mestu. "Ves čas sem opozarjal, da je veliko fantov, ki znajo dobro skočiti. Turneja je še dolga. Sam sem z današnjim uspehom zelo zadovoljen," je dejal Tirolec. Veliko razočaranje je doživel Beljačan Thomas Morgenstern, zmagovalec turneje v sezoni 2010/11, ki je po napaki v prvi seriji ostal brez finala v Oberstdorfu.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je v rumeni majici ostal Schlierenzauer s 528 točkami, drugi je Freund (490 točk), tretji pa Kofler (397). Najboljši Slovenec to zimo Hvala (202) je zdrsnil iz najboljše deseterice in je po novem 11., Prevc (162) je 13.

Današnji uvodni tekmi v Oberstdorfu sledijo preizkušnja na olimpijski napravi v Garmisch-Partenkirchnu, ki bo 1. januarja 2013, Innsbruck 4. januarja in zadnja tekma turneje, ki bo 6. januarja v Bischofshofnu.