S Tino Maze se borite za prvo mesto v skupnem seštevku. Trenutno vam ne kaže najbolje.

To, kar se dogaja sedaj, ni boj za prvo mesto, kajti Tina je daleč pred vsemi. Je izredno močna, za njo je izjemen prvi del sezone. Kaže, da nimam nobenih možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa. A se nikoli ne ve, kaj bo prinesel jutri. Sezona bo še dolga. Trudim se po najboljših močeh, a sedaj je zelo težko.

Je vaš glavni cilj sezone skupni seštevek svetovnega pokala, svetovno prvenstvo v Schladmingu ali kaj drugega?

Svetovno prvenstvo. Velika tekmovanja so vedno nekaj posebnega. Ker sem v skupnem seštevku svetovnega pokala že zmagala pred dvema sezonama, sem precej sproščena in ne čutim pritiska. Tini gre odlično in bi si veliki globus zaslužila.

Je Mazejeva bolj lačna zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, ker je še nima?

Morda. Tako je videti.

Tako vi kot Tina Maze nastopate v vseh disciplinah. Tekme se vrstijo v razmiku nekaj dni, zato je tekmovalni ritem (pre)naporen.

Včasih je urnik preveč natrpan. Zato nimamo dovolj časa za trening. To je za tekmovalke, kot sva s Tino, ki nastopava v vseh disciplinah, težavno. A za vsa dekleta veljajo ista pravila in se jim moramo prilagoditi.

Bi morala Mednarodna smučarska zveza urnik spremeniti?

Logistika bi bila lahko boljša. Morali smo potovati v Severno Ameriko, pa dvakrat v Skandinavijo, v Francijo, Švico…. Število tekem bi lahko malo zmanjšali. Dovolj bi bilo, če bi bilo v vsaki disciplini na sporedu sedem ali osem tekem.

Zato je zelo pomembna fizična priprava. Je prav zaradi tega Tina Maze tako prepričljiva, saj je znano, kako dobro je telesno pripravljena?

To je zagotovo eden od ključev njenega uspeha. Fizično je res odlično pripravljena. Minuli teden sem jo videla v telovadnici. Je močna in ima veliko mišic. Tudi vse drugo ji gre po načrtih. Našla je popolno kombinacijo materiala, smuči ji odlično služijo. Veliko je trenirala in celoten paket je sedaj popoln.

Z Mazejevo veliko komunicirate?

Sva dobri prijateljici. Imava istega sponzorja, zato se vidiva tudi poleti na raznih dogodkih. Tina mi je všeč. Je super oseba, odlična smučarka, ki trdo dela. Seveda je tudi konkurentka. Lepo je, da je sedaj tudi ona na vrhu, potem ko sva bili v minulih letih v ospredju le Lindsey Vonn in jaz. Za šport je dobro, da je prišlo do spremembe na vrhu. Želim ji vse najboljše in sem vesela zanjo.

Ali vajin odnos v smislu rivalstva in prijateljstva lahko postane nekaj podobnega, kar smo v zadnjih letih videli med vami in Vonnovo?

Tega ne moremo primerjati, ker sta različni osebnosti. Lindsey poznam od petnajstega leta. S Tino si nisva tako blizu, saj se ne videvava tako pogosto kot z Lindsey. Vseeno mi je pri srcu in je super oseba.

V čem je Lindsey Vonn najbolj drugačna od Tine Maze?

Težko vprašanje. Lindsey je Američanka... Vedno je nasmejana, zabavna. Tina je bolj tiha in osredotočena. aro