Izvršni odbor organizacije sindikata delavcev uprave Mestne občine Maribor je včeraj delal do poznega večera. Mestna uprava mu je namreč na pravno vprašljiv način omogočila samo en dan za to, da poda svoje pripombe na sporni predlog akta o sistematizaciji.

S tem aktom bi protežiranci župana Franca Kanglerja dobili na občini službe za nedoločen čas, nekateri direktorji občinskih uradov pa bi v prihodnje uživali višjo plačo. Denimo direktor urada za šport Gregor Žmak, ki je doma iz Dupleka. Hkrati bi Kangler rad ukinil delovna mesta nekaterim uradnikom, ki so se znašli v nemilosti župana in njegove ekipe.

Prav takšne sporne poteze je predvidevala komisija za preprečevanje korupcije, ko je Kangler 6. decembra sporočil, da s koncem leta odstopa s položaja župana. Komisija je tedaj napovedala, da bo do izvolitve novega župana sistematično zahtevala in v nadaljevanju sprotno spremljala uvedbo zaposlitvenih postopkov ter sklepanje novih pogodb o zaposlitvi v mestni upravi ter v subjektih javnega sektorja, v katerih ima občina prevladujoč vpliv.

Utrjevanje klientelističnega omrežja

Komisija je namreč na podlagi ugotovitev iz afere Farmadent in iz drugih postopkov zaznala tveganja, da bodo Kanglerjeva klientelistična omrežja izkoristila vmesno obdobje do izvolitve novega župana za utrjevanje pozicij in zagotavljanje eksistenčnih pogojev članom omrežja tako, da bodo z njimi sklenjene zaposlitvene pogodbe za nedoločen čas.

Prav takšni postopki se zdaj skušajo na mariborski občini udejanjiti s pomočjo dokumenta, ki ima naziv akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, je včeraj poročal Večer. Pred dokončnim zacementiranjem Kanglerjeve hobotnice v mestni upravi pa obstaja ovira: sindikat. Mesta uprava je to prepreko skušala onemogočiti tako, da je sindikalistom svoje predlog poslala šele 21. decembra.

»S to potezo nam je dala samo en delovni dan časa, saj je bil vmes konec tedna, v ponedeljek pa je bil na občini kolektivni dopust,« opozarja Goran Rajić, predsednik izvršnega odbora organizacije sindikata delavcev uprave Mestne občine Maribor. Rajiću in njegovi ekipi je kljub temu uspelo spisati odgovor, v katerem zahtevajo podrobne obrazložitve in vsaj dva tedna dodatnega časa, da preučijo predlog. Na podlagi splošnih ugotovitev pa so do večera spisali še negativno mnenje.

Obvestili komisijo, inšpekcijo in ministrstvo

Kljub temu je obstajala bojazen, da bo Kangler ignoriral zakonske predpise in podpisal akt brez upoštevanja mnenja sindikata. »Če bi se to zgodilo, bi takšno dejanje utemeljevalo sum zlorabe uradnega položaja direktorice ali župana. O tem smo že obvestili protikorupcijsko komisijo, inšpektorat za javno upravo in pravosodno ministrstvo,« je dejal Rajić.

V mestni upravi vse očitke sindikata zavračajo in se sklicujejo na reorganizacijo mestne uprave, ki je bila z odlokom sprejeta poleti na mestnem svetu. Direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner je za časnik Večer dejala, da je v tem odloku bilo zapisano, da mora župan sprejeti akt o podrobnejši notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest najkasneje do konca decembra.

Rok bi prestavili na 31. januar

Kot kaže, pa je sindikatu vsaj začasno uspelo preprečiti namero Kanglerjevih oprod. Mestna oblast je namreč včeraj sklicala dopisno sejo mestnega sveta, na kateri morajo mestni svetniki do 31. decembra sprejeti sklep, s katerim bi podaljšali rok za sprejetje spornega akta do konca januarja, kar pomeni, da ga Kangler ne bo več mogel podpisati. Kot razlog za ta premik so navedli, da se sindikat včeraj ni udeležil usklajevalnega sestanka in je zato potrebno enomesečno podaljšanje roka.

»Argument je absurden,« to potezo komentira Rajić. »Direktorica mestne uprave nas je v četrtek povabila na usklajevalni sestanek, ki bi bil danes ob 9. uri zjutraj. Vendar takšnega sestanka sploh ne more biti, saj ga je možno sklicati izključno po tem, ko uprava prejme negativno mnenje. Mnenja pa ji sploh še nismo poslali.«