Trg dela v letu 2012 ni postregel z bistvenimi odstopanji od napovedi, ki jih je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) podal na začetku leta. Takrat so dejali, da bo gospodarstvo stagniralo, število brezposelnih pa bi se lahko zato povzpelo do 120.000. Včeraj je bilo v registru Zavoda RS za zaposlovanje 117.212 brezposelnih. Bistvenih sprememb ne bo niti v prihodnjem letu, menijo v zaposlitveno agenciji Adecco, agencija Manpower pa v prvem trimesečju prihodnjega leta napoveduje celo najslabše zaposlitvene priložnosti, odkar traja globalna gospodarska kriza.

Ker bistvenih sprememb na trgu dela ne gre pričakovati, v zaposlitvenih agencijah napovedujejo, da bodo še naprej najbolj iskani kadri na področju razvoja in financ, strokovnjaki s tehničnih področij in dobri prodajniki. »Ljudje so postali proaktivni, ne čakajo samo na odprte prijave, ampak poskušajo dobiti službo na različne načine. Zavedajo se, da ni več dovolj, da pošlješ prijavo, ampak so zbrali pogum, da pokličejo, vprašajo in se pridejo osebno predstavit,« pravi Ksenija Štrekelj, direktorica iskanja in selekcije kadrov v Adeccu.

Tako bodo za iskalce zaposlitve v prihodnjem letu glavne konkurenčne prednosti širina v naboru znanj, iznajdljivost in sposobnost prilagajanja, pojasnjujejo v Adeccu. »Podjetja bodo zaposlovala tudi v letu 2013, vendar preudarno. Pri iskanju zaposlitve se ne usmerite preozko, ne omejite se le na vašo formalno izobrazbo, ampak se prilagodite okolju,« svetujejo in iskalcem zaposlitve polagajo na srce, da tudi začasna zaposlitev lahko vodi v nove priložnosti. Še posebej to velja za mlade iskalce zaposlitve, dodajajo, tako da naj potencialnim delodajalcem pokažejo svoje sposobnosti in morda sprejmejo tudi delo, ki ga ne bi opravljali dolgoročno. Tudi to je namreč pot do dragocenih izkušenj, ki jih bodo lahko uveljavljali, ko bo gospodarstvo ponovno zaživelo.

Nujne so nove (tuje) investicije

Slovensko gospodarstvo in posledično tudi zaposlovanje je sicer precej podrejeno globalnim vplivom, se strinjajo v agencijah, a hkrati poudarjajo, da bo prihodnje leto predvsem čas, ko bo morala država pripraviti teren za več tujih investicij in podjetjem urediti finančno in administrativno ugodno okolje, sicer bo še več podjetij iskalo ugodnejše pogoje poslovanja zunaj Slovenije.

»Na to kažejo že sami podatki o gospodarski rasti v zadnjih 18 mesecih, in dokler bomo beležili padce gospodarske rasti, se ne moremo nadejati boljših rezultatov. Delodajalci zaposlujejo, če potrebujejo delavce,« je nedavno za Dnevnik pojasnil Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS). Ob tem je poudaril, da podjetja že vse od začetka gospodarske krize praktično nimajo dostopa do finančnih virov, čeprav bi nov zagon in zaposlovanje prinesle le nove investicije. »A brez dodatnih virov denarja tega ni pričakovati,« so jasni v ZDS.