Ukanc.Nekoč elitni hotel Zlatorog v teh dneh lepo ponazarja klavrno podobo Bohinja in bohinjskega turizma. Zaprt je že vso jesen, novih najemnikov ni, pridružila pa sta se mu tudi hotela Bohinj na Ribčevem Lazu in že dolga leta zaprt Ski hotel na Voglu. Nekoč znano zimsko središče je v teh dneh žalostno.

Župan Franc Kramar ocenjuje, da ob spletu znanih zapletov z lastnikom večine hotelov, namreč vsi trije omenjeni hoteli so last podjetnika Zmaga Pačnika, v Bohinju skušajo ponuditi, kar pač imajo. »Res je, da toliko zaprtih hotelov še ni bilo, in tu smo pač nemočni,« je rekel Kramar.

Obljube najemnice hotela Bellevue Marije Jakelj, da bo do zime usposobila Ski hotel na Voglu, so namreč ostale neizpolnjene. Zadnji najemnik hotela Zlatorog pa naj bi za seboj pustil tudi nekaj dolgov. Velika večina hotelov ob jezeru je zaprta čez novoletne praznike, gostje so le v hotelu Jezero. V turističnem društvu Bohinj so povedali, da imajo v teh dneh komaj tretjino gostov v 1500 zasebnih posteljah, morda bo ta konec tedna gostov le nekaj več. Le zasedenost hotela Park je okoli 90-odstotna, zapolnili bodo približno 235 postelj. Pol bo domačih, pol tujih gostov, nekateri se odločijo tudi v zadnjem hipu. »Smo zadovoljni,« pravi direktor Anže Čokl.

Obisk je za mnoge odvisen od snega, ki je Bohinjce prav tako pustil na cedilu. Smučišče Kobla je opustošeno, odjuga grozi tudi manjšemu smučišču pri Srednji vasi, ostajata le še Vogel in pa umetna drsališča. Bohinjska Bistrica, kraj, ki je bil nekoč za turiste le vmesna postaja do hotelov ob jezeru, je danes rešilna bilka bohinjskega turizma in z nekaj manjšimi zasebnimi hoteli predstavlja osnovo zimske ponudbe, ki pa je slabša kot kadar koli v minulih desetletjih. Goste v teh dneh poskušajo privabiti tudi z novo »ledeno deželo« blizu Bohinjske Bistrice. V lokalni turistični organizaciji smo poskušali pridobiti podatke o zasedenosti, a smo jih čakali zaman.