Zadevo spremljajo vse od 3. decembra, ko je tožilstvo zoper njih vložilo neposredni obtožni predlog zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečevanja uradnim osebam, da storijo uradno dejanje. »Beremo celo o skoraj neverjetnem predlogu tožilstva, da se jim pripor podaljša do tretjega marca naslednje leto in tem, da so v Ljubljani izpustili vse priprte,« so ogorčeni v Odboru.

Opozarjajo, da so v mariborskem primeru le redke izpustili na svobodo, mnogi pa ostajajo v priporu zaradi domnevnega metanja granitnih kock in drugih predmetov, oziroma ker se kljub opozorilom niso želeli raziti. »Veliko število indicev kaže na dejstvo, da so med njimi tudi povsem nedolžni ljudje, čeprav o tem sami dokončno ne moremo ali želimo presojati. Obstajajo pričevanja o zbiranju podpisov pod zanje obremenjujoče dokumente, namigi o hudih postopkovnih napakah, tudi medijski zapisi o omejevanju obiskov njihovim najbližjim,« dodajajo.

Kot pišejo, »že zunanje okoliščine priprtja nakazujejo možnost, da v situaciji legitimnega protestiranja omenjeni lahko postanejo žrtev in kolateralna škoda nekih višjih oblastniških interesov«. »V javnosti se zaradi vsega tega ustvarja vtis o politični motiviranosti tega dejanja v strahu, da se oblasti neljubi protesti več ne bi nadaljevali,« sporočajo iz odbora, kjer pričakujejo, da bodo pravosodni organi zagotovili pravično sojenje. Izrazili so tudi »veliko zaprepadenost«, ker se postopki zoper njih ne odvijajo s prostosti.

Zato ministrstvo za pravosodje javno sprašujejo, »s kakšno pravno argumentacijo se lahko zagovarja stališče, da morajo omenjeni ostati priprti, zdaj celo že en mesec od dneva, ko naj bi storili očitano kaznivo dejanje?«

»Če kaj, v Odboru pričakujemo vsaj, da se bodo lahko branili s prostosti,« zaključujejo.