Nina Gunde Cimerman je mikrobiologinja in profesorica na ljubljanski biotehniški fakulteti. Že vrsto let preučuje glive, ki preživijo v najbolj skrajnih razmerah. Pod drobnogled je vzela nevarne črne kvasovke, ki se odlično počutijo v gospodinjskih pomivalnih strojih, razkritja njene znanstvene raziskave so objavili mediji po vsem svetu.

Ker se temperature v pomivalnih in pralnih strojih vse bolj znižujejo in ker uporabljamo vedno bolj nežne detergente, v gospodinjskih napravah vzgajamo patogene organizme. »Povprečne ubijemo, črne kvasovke pa selekcioniramo,« je povedala Gunde Cimerman na Valu 202. Črne kvasovke so nevarne zato, ker se lahko naselijo v človeškem živčevju, se preselijo v možgane in tam povzročijo nastanek tumorjev.

Da bi dokazali povezavo med okuženostjo naprav in obolenji, je mikrobiologinja navezala stik s švedsko bolnišnico. V posebni raziskavi bodo zdaj poskušali potrditi povezavo med bolniki, ki so oboleli za cistično fibrozo, in pojavom kvasovk v njihovih gospodinjskih aparatih. Vendar za to raziskavo država Slovenija doslej ni namenila niti evra. Nina Gunde Cimerman in njeni sodelavci jo financirajo s sredstvi iz drugih raziskovalni projektov. »Projekt smo leta 2011 prijavili na agencijo za raziskovalno dejavnost, vendar so ga zavrnili, češ da je nerelevanten,« je dejala mikrobiologinja. »To je smešno, saj je novica o naših izsledkih dosegla 800 milijonov ljudi.«

Zdaj so prijavili raziskavo kot aplikativni projekt v sodelovanju z Gorenjem. V sodelovanju z velenjskim koncernom bi radi ugotovili, kako bi v gospodinjskih aparatih zatrli rast teh nevarnih kvasovk. Ali so bili izbrani, naj bi izvedeli kmalu po novem letu.