Informacija, ki bo najbolj razveselila slovenske navijače pred nadaljevanjem svetovnega pokala v alpskem smučanju se glasi: Tina Maze je polna elana in pripravljena na nova zmagoslavja. Včeraj pozno popoldan je s svojo ekipo pripotovala v Neunkirchen na žreb startnih številk (danes bo ob 10.30 startala kot tretja, druga vožnja bo na sporedu ob 13.30), kjer je bila pred današnjim veleslalomom in jutrišnjim slalomom na okoli 30 kilometrov oddaljenem Semmeringu v središču pozornosti pred okoli 2000 ljudmi, ki so uživali v glasbenih točkah, kuhanem vinu in klobasah. Zmagovalka 16 tekem za svetovni pokal je tudi včeraj v mestni hiši v Neunkirchnu, kjer je tekmovalke pozdravil tudi tamkajšnji župan, delovala sproščeno, kot že vso sezono. O prepričanosti o svojih sposobnostih govorijo besede: »Želim smučati hitro. Dobro smo izkoristili premor. Organizacija ekipe je odlična, super smo trenirali. Pred mano je nova priložnost. Moram jo zgrabiti in smučati, kot sem doslej. Ciljna strmina bo najbolj pomembna. Dobro jo je treba oceniti. Sicer veleslalom ni preveč zahteven.«

Mazejeva se je med prazniki odklopila od dogajanja, kot zna le ona, in obnovila moči. Skrbni načrtovalec njene kariere Andrea Massi ji je namenil skoraj dva povsem prosta dneva med božičnimi prazniki, v roke ji je potisnil tudi uteži, ji naredil program kondicijskega treninga na mivki, fizioterapevtka Nežka Poljanšek je poskrbela, da so mišice bolj spočite, misli pa sproščene. Če k temu dodamo še morski zrak in sončne žarke, ki so zamenjali tedne sivine, in dva dni koristnega snežnega treninga v Reiteralmu, kjer je vadila še včeraj, so vsi pogoji, da bo dobro namazan motor še naprej deloval brez težav, izpolnjeni.

Mazejeva je zaradi slabih razmer na Semmeringu (včerajšnji preizkus proge, ki ga je izpustila, so opravili na ogrevalni, ne na tekmovalni progi) dlje časa ostala v Reiteralmu, kjer je trenirala skupaj z Avstrijkami in Švicarkami. »Najprej smo vadili veleslalom, nato slalom. Ker je bilo vreme deževno, smo bili premočeni, a je bil trening dober. Prvi dan je bil dež, drugi je bila snežna podlaga trda. Tako smo vadili v različnih pogojih,« je dejal Andrea Massi, ki ni najbolj zadovoljen, ko sliši vprašanja ali dvome o tem, ali bo njegova varovanka v izjemnem ritmu zdržala skozi celotno sezono. »Zakaj se raje ne vprašamo, ali bo še boljša. Jaz si ne belim glave s tem, ali bo nadaljevala v ritmu prvega dela sezone, kajti vedno je zdržala vso sezono. Zakaj ne bi tudi sedaj? Verjetno bo imela določene padce in vzpone. Ampak je treba biti umirjen, kot smo vedno bili,« je bil kot vedno neposreden Massi, ki za razne rekorde noče slišati. O njih se več pogovarjajo v Avstriji.

Mazejeva je v tej sezoni prevzela žezlo kraljice od Lindsey Vonn. Sedaj je Črnjanka rdeča nit pogovorov o rekordih in sedaj je ona v položaju, ko tekmice želijo prekiniti njen imeniten niz. Tudi na Semmeringu bo lovila nekatere mejnike. Danes se bo skušala še devetič v letu 2012 uvrstiti na zmagovalni oder, s čimer bi presegla rekordni dosežek Lise-Marie Morerod, Deborah Compagnioni in Anite Wachter v ženski konkurenci. Isti dosežek lahko doseže tudi Viktoria Rebensburg. S tem bi Slovenka in Nemka izenačili tudi drugi najboljši dosežek v številu uvrstitev na zmagovalni oder v koledarskem letu na sploh, ki ga ima Marcel Hirscher. Več jih ima le Ingemar Stemnark (10). Mazejeva bo skušala danes prvič zmagati na Semmeringu, s čimer bi bila le še eno zmago oddaljena od rekordnih šestih v eni sezoni v veleslalomu (rekord imata v rokah Vreni Schneider in Sonja Nef). To je le nekaj mejnikov, ki jih lovi vodilna v svetovnem pokalu, pri čemer se je znašla v eminentni družbi. A ekipa, ki stremi k popolnosti, se s tem ne želi ubadati. Seštevanju točk se bodo bolj posvetili po koncu sezone. Massi pravi, da naj se z njimi raje ukvarja javnost. Podobno kot ne izgublja besed o razmerah, ki se obetajo na Semmeringu, kjer je toplo vreme zmehčalo progo, a bi jo lahko nekoliko utrdila pretekla mrzla noč. »Vsi se obremenjujejo s tem, kaj bo ponoči, a na to ne moremo vplivati. Naj bo, kar bo. Bolj me zanima, kakšna bo ogrevalna proga, ki je menda boljša kot v Crouchevelu, kjer je bila katastrofalna,« je sinoči dejal Massi.