Kočevje. Po neuradnih informacijah je požar, ki je včeraj med četrto in pol peto uro zjutraj izbruhnil v stavbi Srednje šole Kočevje, povzročil za 1,5 milijona evrov škode. Čeprav se je z ognjenimi zublji spopadalo okoli šestdeset kočevskih gasilcev, je zgorel ves zgornji del stavbe, spodnji pa je zaradi gašenja popolnoma neuporaben. »Ko smo prišli, je bilo to tako, kot da bi gorela bakla. Vsa streha je bila v ognju, tako da se na tistem delu, kjer je začelo goreti, ni dalo več nič narediti,« je opisal nočno dogajanje poveljnik Gasilske zveze Kočevje Bojan Kocjan.

Po gašenju severnega dela stavbe so se gasilci lotili še dela nad glavnim vhodom in rešili vsaj arhiv šole. Čeprav preiskave o vzroku požara še potekajo, je kočevski župan Vladimir Prebilič zatrdil, da prvi indici kažejo, »da je prišlo do napake znotraj objekta«. Ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje Meta Kamšek, ki je bila zaradi klica ene od blizu stanujočih učiteljic na kraju dogodka kmalu za gasilci, je zatrdila, da je stavbo sredi tega meseca pregledal inšpektor in zatrdil, da so električne napeljave brez napak. »Pogasili smo vse računalnike, luči in drugi naprave,« je nad prvimi ugotovitvami presenečena Kamškova.

Zaradi požara niso uničene le učilnice, začasno je neuporaben tudi spomladi dokončan vrtec Brlogec. Občina Kočevje je zaradi prostorske stiske in vse daljših čakalnih vrst za vstop v kočevski vrtec letos popolnoma preuredila del stavbe srednje šole Kočevje in s pol milijona evrov uredila tri igralnice za otroke prve starostne skupine. 42 otrok bodo iz Brlogca do septembra preselili v vrtec Ostržek. Ker je v Ostržku že zdaj zapolnjen vsak kotiček, bodo tri oddelke tamkajšnjih petletnikov preselili na staro Bračičevo šolo, tretješolce iz Bračičeve šole pa na šolo v Gaju.

»Mi potrebujemo devet učilnic. Na hitro smo se dogovorili, da bomo prostor za 135 dijakov zagotovili na treh lokacijah: v prostorih Ljudske univerze Kočevje, kočevske knjižnice in v gimnaziji,« je povedala Kamškova.

Kolikšna je škoda na šoli, bo znano šele potem, ko bodo gasilci očistili zgornji del stavbe. Po končani intervenciji bodo stavbo začasno zavarovali pred dežjem in snegom, potem pa se bodo lotili obnove. Kočevski župan Vladimir Prebilič zatrjuje, da bodo objekt povrnili v stanje, v kakršnem je bil. Del sredstev bodo dobili tudi od zavarovalnice, obnova pa naj bi bila končana do prvega šolskega dne prihodnje leto.