Pred petimi leti sem poslušal njegov nasvet in kupil 50  delnic štajerske banke po diskontni ceni 27 evrov za delnico.  Andrej s Štajerske je rekel, da je cena ugodna, da bomo vsi skupaj veliko zaslužili, sam pa sem optimistično in naivno verjel, da si bom z zaslužkom morda čez desetletja izboljšal pokojnino. Iskreno sem mu verjel, saj je bil minister za gospodarstvo in je nasploh pameten človek. V nakup delnic sem takrat vložil svoje skromne prihranke. Moj starejši otrok je namreč  ravno tisto leto prerasel plenice in smo prihranili ravno toliko, da smo lahko kupili tiste delnice. Ne vem, koliko jih je kupil Andrej s Štajerske, ampak ker je pameten človek, če tega še nisem povedal, jih je zanesljivo kupil več kot jaz.

Na delnice sem pozabil, sem pa občasno pomislil, kako lepo mi bo v penziji. Še posebej zato, ker se je Andrej s Štajerske že nekaj let po tem goreče zavzemal za to, da smo ovrgli nespametno in  škodljivo pokojninsko reformo in kmalu za tem tudi nespametno in  škodljivo vlado. Verjel sem Andreju s Štajerske, ker je pameten človek, če tega še nisem povedal, in sem na referendumu tudi sam obkrožil proti. 

Prišla je nova oblast in Andrej s Štajerske je spet minister. Tokrat je sam sestavil pokojninsko reformo, ki je čisto drugačna od one, ki smo jo družno zavrnili in mi bo ob vseh zaslužkih tiste štajerske banke verjetno prinesla svetlo pokojninsko prihodnost. Zadnjič sem sicer nekaj bral o tem, da bo moja delnica štajerske banke kaj kmalu vredna le še kak evro in da od dodatka k penziji ne bo ostalo ničesar. Nič zato. Nisem hud na Andreja s Štajerske, vsak se kdaj zmoti.  Tudi tako pameten človek, kot je on.

Pa vendar zadnje čase v tele delnice in podobne čudne papirje ne zaupam več. Nobene nisem kupil že nekaj časa. Malo zato, ker sem se očitno hudo opekel, malo pa zato, ker nimam več prihrankov. Tiste otroške plenice, ki sem jih omenjal zgoraj, so namreč pravi finančni mačji kašelj v primerjavi s plačilom vrtca, šolske malice in naraščajočih nujnih stroškov otrok.

A Andrej s Štajerske vse to dobro ve, saj je glavni v državi za socialo in družino. Je pa tudi delaven človek. In pameten, če nisem to že enkrat omenil. In sem prebral, da je poleti kupil delnice Telekoma. Sam sem bil do zdaj sveto prepričan, da je Telekom, kot rečejo na televiziji, državna firma. In če je državna, je od nas vseh, a ni tako? Tako, da mi ni čisto jasno, kako je lahko zdaj pa malo tudi od Andreja, ki pa mi tokrat ni prav nič svetoval. Ni me poklical, ni mi pisal mejla, ni mi prek radijskih valov sporočal, naj tudi jaz na skrivaj ponoči izpraznim hranilnika mojih dveh otrok in vložim vse, kar imam, v tele delnice Telekoma. Sicer sem že povedal, da nisem tako pameten kot Andrej s Štajerske in tudi prihrankov nimam, a morda bi se pa vendar kaj našlo. Če bi me le poklical. Pa me ni. To mu malo zamerim. Ker sem slišal, da je on s temi delnicami ogromno zaslužil. Seveda je bilo čisto naključje, da je delnice kupil, tik preden so se podražile, kar je sicer povzročila vlada, v kateri je minister... Vsak, ki trdi drugače, je zame čisto navaden barabon. Ker to pa zdaj že ja vsi vemo, da je Andrej s Štajerske pameten človek. In hraber. Sreča pa vedno spremlja hrabre. Sam sem, če tega še niste ugotovili, bolj cagav.