Atene so do konca leta uspele zbrati le polovico davčnih terjatev in opravile manj kot polovico vseh načrtovanih davčnih revizij od načrtovane količine, ki so jo predvideli mednarodni posojilodajalci. Do konca septembra so oblasti opravile 440 revizij domnevno zelo bogatih Grkov, ki svojega premoženja niso prikazali v davčnih napovedih. Letošnji cilj pa je bil 1.300 revizij, piše Reuters. Prav tako je grška davčna uprava zbrala »le« 1,1 milijarde zamudnih davkov od premoženja, njen cilj pa je bil od tega višji za 900 milijonov evrov.

Mednarodni posojilodajalci so Grčijo pozvali, naj izboljša svojo učinkovitost pri pobiranju davkov. Osredotoči naj se na tiste terjatve, ki bodo najhitreje obrodile sadove. »Najbolje je začeti pri zdravnikih in pravnikih,« so še zapisali.

Po božičnih počitnicah naj bi grška vlada v naslednjih dneh sprejela novo davčno zakonodajo, ki naj bi v naslednjih dveh letih zbrala dodatne 2,5 milijarde davčnih prihodkov. Drugi del bitke proti "davčnim skrivalcem" pa naj bi se po napovedih grške vlade pričel v drugi polovici leta 2013.