Za vami je prvi del sezone svetovnega pokala. Kako ste ga doživeli?

Potovalno. Veliko časa smo preživeli na letališčih in v letalih. Glede na minule sezone je bil uvod zelo obetaven, da sem na tekmi naredil vsaj po en dober skok. Na zadnji tekmi v Engelbergu sta mi končno uspela dva dobra skoka, šesto mesto je dobra popotnica, da grem z optimizmom na prvi vrhunec sezone.

V čem tiči razlog, da ste na večini tekem naredili po en slab in dober skok?

Ne vem. Če bi ga poznal, bi razloge odpravil takoj. Kot vse kaže, je bilo malo premalo samozavesti, zato ni bilo popolne odločnosti, ko sem se usedel na startno klop, zato so se v izvedbo prikradle napake.

Kako daleč ste dejansko od popolne forme?

Če jo primerjam z lansko sezono, sem na 80 do 90 odstotkih mojih sposobnosti. Nisem ravno mojster za načrtovanje forme, da bi jo dvigoval in spuščal. Upam, da bo čim hitreje pripravljenost vrhunska in jo bom nato zadržal čim dlje.

S kakšnimi pričakovanji greste na novoletno turnejo?

Všeč mi je sistem dvobojev na izpadanje, čeprav sem bil dvakrat ali trikrat celo žrtev tega modela. Lani sem bil kot šesti srečni poraženec na koncu 31., dejansko pa sem imel 17. dosežek serije. Sistem je dobrodošla sprememba, če premagaš tekmeca v paru, si v finalu, čeprav nekateri skočijo dlje.

Ali ste si zastavili tudi rezultatski cilj za prvi vrhunec sezone?

Ne. Takoj ko si postavim rezultatske cilje ali prestavljanje mejnikov, se stvari zapletejo in se mi vse podre.

Za vas je uvrstitev na zmagovalni oder nov mejnik.

Nekajkrat sem bil uvrščen od četrtega do šestega mesta, a ni bilo razočaranja, ker še nisem bil na stopničkah. Sem potrpežljiv, prišel bo tudi dan, ko se mi bo vse poklopilo.

Na najvišjih mestih prevladujejo Nemci in Avstrijci. Težko se je prebiti med njih.

Oboji so zelo močni, Avstrijci pričakovano, Nemci malo manj. Največja novost v sezoni je tako zgoščena konkurenca, da z eno majhno napako nimaš več nobene možnosti za uvrstitev med najboljših deset. To je povezano z ožjimi dresi. V preteklosti si naredil napako na odskočni mizi, a je bil kombinezon tako velik, da si lahko še popravljal napako. Zdaj se vsaka napaka na mizi le še potencira. Posledica novih dresov je, da skoraj vsi skačemo skoraj v isto luknjo, razlika v daljavi je pet, šest, sedem metrov.