Mehanizem nastanka

Naloga nosu je, da zrak očisti delcev, ga segreje in ovlaži, zato je nosna sluznica izredno ožiljena, krvne žile pa so v nosni votlini izredno porozne, kar omogoča hiter pretok tekočine v nosni prostor in tudi pospeši absorpcijo lokalnih zdravil.

Primarno vstopno mesto v telo so torej zgornja dihala – ta predstavljajo nekakšno fiziološko pregrado med zunanjim svetom  in notranjim organizmom, varujejo pred vdorom mikroorganizmov in tujkov. Ker so ta mesta prvotno izpostavljena »napadalcem« (virusom in drugim mikroorganizmom), so najpogosteje tudi prizadeta; to so usta, nos, žrelo, grlo. Akutni virusni rinitis (vnetje nosne sluznice) je posledica vdora virusov v nosno sluznico, kjer povzročajo oteklino sluznice (zaradi sproščanja vnetnih mediatorjev), ki se kaže kot »zamašen nos«, lahko se zaprejo celo obnosne votline (sinusi), to pa povzroči posledično bakterijski sinusitis kot sekundarno okužbo, ki se kaže z glavobolom, občutkom polnosti v obrazu, pritiskom za očmi, včasih tudi vročino in zobobolom, bolečinami ob pritisku na sinuse, zadahom, izgubo voha in tako dalje.

Simptomi prehlada so primarno povezani z imunskim odgovorom na virus. Mehanizem imunskega odgovora je odvisen glede na vrsto virusa. Na primer, rinovirus se prenaša z direktnim kontaktom, veže se na posebne receptorje na celicah v sluznici, s čimer povzroča sproščanje vnetnih mediatorjev, ti pa povzročajo simptome, kot so bolečine v žrelu, kašelj in nastanek že omenjene otekline sluznice. Ta vrsta virusov ne povzroča poškodbe sluznice v nosu.

Respiratorni sincicijski virus (RSV) se prenaša z direktnim kontaktom in kapljično. V nosni sluznici in žrelu se pomnoži, še preden se razširi do spodnjih dihal. Ta virus povzroča poškodbo sluznice.

Terapija je simptomatska

Ključnega pomena je počitek, zato si je treba med boleznijo vzeti dan ali dva bolniške,  otroci pa naj ostanejo v domačem varstvu. Treba je piti dovolj toplih napitkov (čaj, voda z limono, juha). Kratkotrajno je priporočljiva uporaba sredstev za zmanjšanje otekline nosne sluznice in izpiranje nosu s fiziološko raztopino, sirup proti kašlju ali za zmehčanje sluzi, grgranje slane vode in tako dalje.

Kako se ubranimo pred okužbo

Pomembna je redna higiena rok (umivanje), uporaba robčkov za enkratno uporabo, da se ne dotikamo nosu ali oči, kašljamo v rokav komolčne kotanje ali robec, redno prezračujemo prostore, čistimo površine, igrače, izogibamo se stikom z obolelimi osebami, predvsem z majhnimi otroki, starejšimi in imunsko oslabelimi osebami. Predvsem pa je ključnega pomena skrb za zdrav življenjski slog. Ta mora vključevati dovolj gibanja na svežem zraku, ki je namenjen sprostitvi ob vsakdanjem stresnem življenju.