Naslovnica propagandne tiskovine, ki so jo raznašalci v ponedeljek zjutraj dostavili v več kot 46.000 mariborskih in dupleških nabiralnikov, ustvarja lažniv vtis, kot da gre za glasilo anonimne skupine s spletnega socialnega omrežja, ki je prvo sporočilo županu Maribora: »Gotof je!« Toliko bolj debelo so gledali vsi, ki so prelistali snopič v formatu časopisa, saj v njem ni nobene kritike Franca Kanglerja in njegove Županove liste. Pamflet namreč od začetka do konca na vse pretege (samo)hvali ta čas najbolj razvpitega slovenskega politika.

Žrtev rdeče opozicije

»Spoštovane Mariborčanke, spoštovani Mariborčani,« v njem Kangler začenja svojo uvodno poslanico, »glede na dano situacijo in okoliščine ter zadnje dogodke v Mariboru se želim kot župan poslednjič obrniti na vas.« In začne tožiti, kakšna krivica mu je bila storjena in kako se je skušalo vsako njegovo dobro dejanje kriminalizirati.

»Za mesto sem vedno skrbel kot dober gospodar,« prepričuje bralce in se čudi, od kod »toliko hudobije in podtikanja«, da se mu je nabralo že ducat kriminalističnih kazenskih ovadb. S prstom kaže krivce zarote zoper njega; na »rdečo opozicijo« pa tudi na časnik Večer. »Vesel bi bil, če bo z mojim odhodom Maribor rešen vseh tegob,« se dela dobrohotnega. Bralec prebere v tem županskem testamentu še nekaj izjav predsednika vlade Janeza Janše iz njegovega intervjuja za Reporter, v katerem opozarja, da »imamo v Ljubljani mnogo hujši primer župana«. V glavnini edicije pa avtorji naštevajo vse infrastrukturne projekte, ki naj bi bili po zaslugi odhajajočega župana »gotofi«: Ljudski vrt, Pohorska vzpenjača, lutkovno gledališče, Trg Leona Štuklja, zavetišče za živali, Vetrinjski dvor...

Med hvalevrednimi dosežki je omenjeno tudi pobratenje z ukrajinskim mestom Harkov, ki ga – kot smo poročali v Dnevniku – prav tako vodi izjemno kontroverzni tamkajšnji župan, ki ga mediji povezujejo s številnimi nečednimi posli in z ukrajinskim podzemljem.

Od dalajlame do naj Mariborčana

Sledijo še fotografije Kanglerjevega srečanja z dalajlamo in z Nobelovimi nagrajenci za mir, objavljen je slikovni spomin s srečanja s pokojnim predsednikom države Janezom Drnovškom, pa tudi s tem se pohvali, da se je februarja lani v Pragi srečal z Vaclavom Havlom. Pozabil tudi ni omeniti dejstva, da je bil kot politik večkrat nagrajen z nagrado za naj Mariborčana.

Na koncu svojega spiska »zaključenih projektov« omenja tudi tistega, ki še zdaleč ni sklenjen, je pa zato najbolj vplival na predčasni konec Kanglerjevega županskega mandata: na prosluli javno-zasebni projekt celovite nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa, zaradi katerega je Maribor zdaj »opremljen« z mrežo radarskih pasti.

»Projekt ni bil dovolj premišljeno izpeljan. S tem se strinjam in sprejemam vso politično odgovornost,« se kesa Kangler, ki se sprašuje, kako naprej. »Verjetno bo najbolje, da mesto skupaj z Nigradom prevzame ta projekt in ga postopoma uvaja,« razkriva in napoveduje še selitev radarskih naprav in celo morebitno povišanje dovoljene hitrosti na nekaterih cestnih odsekih. Kangler je očitno ocenil, da vse to ni dovolj. Zato je na zadnji strani objavil še poslovilno predpraznično poslanico. »Maribor je s strani ekstremistov vseh barv, ki ne priznavajo demokratičnih pridobitev naše mlade države, potisnjen v proteste z nasiljem, uničevanjem tako skupnih dobrin kot privatne lastnine,« je prepričan župan.

Okorno slovo

In ker Kangler ne bi bil Kangler, ki je znan po svojih kanglerizmih, svojo absurdno tiskovino sklene z zanj značilno okorno izjavo: »Prihajajo torej božični in novoletni prazniki, spoštovane moje občanke in občani, volilke in volilci, naj Vam bo moje darilo k tem praznikom, da z 31. 12. 2012 zaključujem svoj županski mandat z željo, da mesto Maribor dobi župana, kot si ga bo izbralo.«

O tem, kdo je naročil, plačal in natisnil ta pamflet in kdo je plačal njegovo distribucijo, v tiskovini ni zapisana niti beseda. Iz županovega kabineta so nam sporočili, da Mestna občina Maribor ni financirala tega projekta. Zvečer nas je poklical mestni svetnik Boštjan Viher in nas obvestil, da je projekt financirala Županova lista, ki je denar zbrala s pomočjo dotacij. Tisk v nakladi 50.000 izvodov je stal 4223 evrov, razpošiljanje s Pošto Slovenije pa 3662 evrov. Tiskovino so oblikovali sami, objavljene fotografije pa so, kot se je izrazil, »njihove.« Za konec nam je Viher sporočil še željo: »Prosim ne diskreditirajte projekta, ker smo z njim hoteli zgolj informirati javnost.«