Slovenski ljubitelji alpskega smučanja imajo letos predvsem po zaslugi izjemnih dosežkov Tine Maze kar nekaj razlogov za veselje, kajne?

Tina Maze je fenomen in v tem trenutku prav gotovo najboljša slovenska športnica, morda celo vseh časov. To kar sedaj dosega, je enostavno nerazumljivo, sploh v tako majhni državi kot je Slovenija. Morda bi nekateri dejali, da je alpsko smučanje precej obroben šport in ni tako razširjen kot atletika, a konec koncev je le šport, s katerim se po celem svetu posredno ukvarja nekaj 10 milijonov ljudi. A za razliko od nekaterih športov je zlasti alpsko smučanje izjemno tehnološko dovršeno posledično pa tudi drago. V konkurenci bogatih držav je zato to, kar dosega Tina, fantastičen rezultat. Očitno je dozorela na vseh področjih. Ne govorim le o tehniki smučanja, temveč tudi o psihološki pripravljenosti in marketingu.

Kar se tiče trženja njene znamke je ta prestopila meje naše države.

To kar se z njo dogaja na področju marketinga, kako se zna prodajati, je nekaj povsem novega. Od njene pesmi, do komunikacije z novinarji, ki je povsem drugačna kot v preteklosti, do javnih nastopov po končani tekmi. Je v celoti dozorela. Sedaj si samo želim, da se ji ne bodo pripetile poškodbe in bo še naprej dosegala dobre rezultate.

Do zdaj je zbrala že 919 točk, pred najbližjo zasledovalko, Nemko Mario Höfl-Riesch, pa ima že ogromnih 387 točk prednosti. Ste sami pred začetkom sezone upali pomisliti na takšen uspeh?

Sem pričakoval, da bo dobra, a tako uspešna zagotovo ne. Je povsem nenormalno. Že iz stališča, da smučarke, ki jim je kaj takega uspelo v dveh mesecih tekmovalnega obdobja, lahko prešteješ na prste ene roke. Verjetno se bo to nadaljevalo še skozi celotno sezono. Še iz svojih časov se spomnim, da je bil naš cilj, pa četudi je šlo za Bojana Križaja ali katerega koli iz takratne generacije, da smučar čim prej osvoji 400 točk. Takrat je bila namreč prav to meja, s katero si izboljšal startno številko v disciplinah, kjer nisi bil v ospredju. Ti cilji za vse , ki seveda niso Tina Maze, še danes veljajo.

Potihoma se že govori o magični meji 2000 točk, ki jo je do zdaj uspel preseči le Hermann Maier, medtem se v zgodovini svetovnega pokala žensk kaj takega še ni zgodilo. Bo prav Mazejeva prva tekmovalka, ki ji bo to uspelo?

Tina je tega zmožna, če seveda ne bo poškodb. Čeprav je to že cilj, ki ne pomeni prav veliko. V tem trenutku slovenski navijači predvsem razmišljajo o stopničkah, čeprav se že opaža neka skepsa, ko Tina osvoji „le“ tretje mesto. V tem smo Slovenci svetovni prvaki. Namesto da bi dejali: „ Fantastično, spet je bila tretja,“ že govorimo: „Ah, bila je samo tretja.“ To je zelo nevarno za Slovence, zato bi vsem povedal, da je tretje mesto tisto, ki se tudi bogato honorira. Sponzorji natančno vedo, kaj pomeni biti med prvimi tremi. Takšni dosežki odmevajo v medijih, slike obidejo cel svet.

Kako nevarno pa je, da pri Tini ob vseh teh uspehih pride do izčrpanosti?

To je sedaj v rokah njene ekipe. Sam sem se v zadnjem času večkrat pogovarjal z Andreo Massijem (trener Tine Maze, op.a.) in med drugim sem ga tudi opomnil, naj pazi, da ne pregori. Njena ekipa se tega dobro zaveda in ve, da je poleg intenzivnih treningov, številnih potovanj in tekmovanj, potreben tudi počitek. Mislim, da ta problem poznajo in bodo temu primerno tudi načrtovali počitke.

Mazejeva šteje 29 let in v smučarski karavani ne velja več za najmlajšo. Bo v prihodnjih sezonah še lahko držala korak z mlajšimi tekmicami?

Na olimpijskih igrah v Sočiju absolutno, o tem ni nobenega dvoma. Kasneje pa zelo odvisno. Pri dekletih je tako, da začenjajo razmišljati o družini in materinstvu. Vendar če si v samem vrhu, se te misli odložijo. Teoretično je možna tudi olimpijada s 34 leti.

Letos naj bi bila največja konkurentka Mazejevi Lindsey Vonn, ki pa je nepričakovano prekinila sezono in se vrnila v ZDA. Za smučarko tako visokega kalibra je to zelo nenavadno.

To je zelo težko komentirati, saj ne poznam ozadja. Nenavadno je bilo že takrat, ko se je relativno nepričakovano razšla s svojim soprogom (Thomas Vonn, op.a.). Nisem vedel, ali je v ozadju kakšen drug moški, kar bi razumel, a očitno to ni bil razlog. V ozadju so, kot kaže, druge težave, kar je vplivalo tudi na njeno psiho. Piše se o depresiji, kar je v zadnjem času zelo moderno. Nisem psiholog, vendar sem slišal, da Vonnova ni odpotovala zaradi depresije, vendar je enostavno ugotovila, da so v novoletnem času na sporedu discipline, v katerih ni tako konkurenčna. Če bi bil 28. decembra na sporedu smuk za ženske, bi ostala tukaj kljub težavam. Zdaj se bo doma nekoliko stabilizirala in pripravljala na tekme, kjer bo spet zmagovala. V to sem prepričan.

Torej dvomite, da bi se psihično zlomila?

Te govorice bi vzel v rezervo. O tem večkrat govorijo mediji, ki jo od blizu niso niti videli. To je veliko vprašanje. Morda je krivo rahlo pomanjkanje forme v veleslalomu in slalomu. Mislim, da je prav slednji razlog velik verjetnejši kot pa psihični zlom.