»Naš načrt je dobiti v dar oziroma z doniranimi sredstvi pridobiti cenovno čim bolj ugoden računalnik (ciljamo predvsem na prenosnike z okvirno ceno 50 evrov), ga po potrebi popraviti ter podariti otroku ali mladostniku, katerega starši si nakupa računalnika trenutno ne morejo privoščiti,« so navedli na svoji spletni strani vez-je.org. Njihov načrt je podariti en računalnik na mesec, če bodo darov in sredstev prejeli več, pa bo višje tudi število podarjenih računalnikov.

Tina z Vez-ja.org nam je pojasnila, da je Jan na idejo o projektu prišel, ko je na socialnem omrežju twitter zasledil mamo, ki je naprošala ljudi, če ji lahko pomagajo priti do računalnik za njenega šoloobveznega otroka, ker si ga ne more privoščiti. »Celotna ekipa se je povezala prek twitterja, ko je Jan napisal, da išče ljudi. Tako se nas je zbralo pet mladih ljudi, ki bi radi pomagali tistim, ki so zaradi slabših socialnih pogojev prikrajšani za tisto, kar imajo ostali,« je pojasnila Tina.

Za enkrat se še niso povezali z nobeno humanitarno organizacijo, vse pa poteka prek spleta. Tam si uporabniki lahko preberejo, kakšen računalnik lahko darujejo Vez-ju in tudi prijavijo nekoga, za katerega menijo, da ga potrebuje.

»Odziv je bil v enem dnevu večji kot smo pričakovali, saj se je v manj kot 24 urah oglasilo devet ljudi, ki so bili pripravljeni podariti svoje računalnike, in sedem donatorjev, ki so projekt tudi finančno podprli,« je odziv komentirala Tina. Prijav mladostnikov, ki računalnike potrebujejo, še ni bilo.

Na vprašanje ali so za omenjen projekt odločili, ker so bili tudi sami odraščali v težkih socialnih razmerah, nam je Tina pojasnila, da ne. »Čeprav nas je večina odraščala v enakih pogojih kot vsi ostali, smo že od malega vedeli, da vsi niso deležni tega pa čeprav bi morali biti,« je še pojasnila.