»Ah, nič ni šlo narobe. Z Alenko naju je Ana prehitela na spustu. Odneslo naju je iz idealne smeri, Ana pa je to izkoristila in nisva je mogli več ujeti,« je Vesna Fabjan s kar veliko mero razočaranja sprejela razplet na tekmi državnega prvenstva v sprintu štafet na Pokljuki, potem ko jo je v zadnji predaji, tako kot kolegico iz reprezentance A Alenko Čebašek, s šolsko lekcijo sprinta prehitela mladinka Anamarija Lampič. Slavje perspektivne naveze Lampič – Lea Einfalt (TSK Triglav) proti Jezeršek – Fabjan in Razinger – Čebašek sicer ni veliko presenečenje, ne nazadnje sta prvakinji v tej disciplini že tretjič zapored. Vendar jima v minulih letih niso stale nasproti udeleženke Tour de Ski in mladinska svetovna prvakinja.

Državno prvenstvo v smučarskih tekih vsaj v ženski konkurenci ni le stvar prestiža, pač pa ima zaradi ostre konkurence in uspehov tudi veliko mero mednarodne veljave. Tudi včerajšnji obračun v klasični štafeti, kjer so se v velikem derbiju tekačice Bleda (Eržen, Čebašek, Razinger) po zaslugi mlade svetovne šampionke v sila tesnem obračunu maščevale štafeti Triglava (Einfalt, Lampič, Jezeršek), je bil pravi posladek, vreden zaključka dvodnevnih prvenstev na sončni Pokljuki.

S tem so povezane tudi emocije. Pri mladih veselje, ponos in vzpodbuda, pri starejših razočaranje, spoznanje in tudi skrb. »V ponedeljek popoldne po novih analizah zdravniških izvidov se bomo odločili, ali bo Fabjanova sploh tekla na Tour de Ski,« je bil po tekmi zaskrbljen glavni trener Marko Gracer. Njegovi fantje, ki so ga po njegovih besedah v zadnjih tednih kar pošteno razočarali s pristopom, so dobili biatlonsko lekcijo. Organizatorji so prijavo biatloncev SK Ihan prejeli čisto ob koncu prijavnega roka. Prav tako je odločala zadnja predaja, natančneje zadnji spust, kjer je blisk Klemen Bauer švignil mimo Roka Tršana, sicer vladarja zadnjih tekaških prvenstev. Slavje Ihancev je imelo širši pomen večnega rivalstva med tekači in biatlonci.

»Prej nisem imel prostora za prehitevanje Tršana. Iz predhodnih izmen pa sem vedel, da je moja priložnost v ciljnem spustu, saj sem imel hitrejše smuči,« je Klemen Bauer priznal med prejemanjem čestitk, med katerimi je bila med prvimi tudi Jakova Faka. Dokl je bil še bolj ponosen, saj so vsi pričakovali, da bo šibki člen. »Mislim, da sva tekače kar malo presenetila. Vsaj mene, o tem sem prepričan, so jemali podcenjujoče,« je bil ponosen Jernej Dokl. Dobro tekaško formo (edini od biatloncev si je jeseni pomagal z bivanjem v višinskem šotoru) je potrdil tudi v nedeljo z drugim mestom v biatlonskem sprintu, ko ga je prehitel le Jakov Fak. Pokljuški junak minulega tedna je nastop opravil rutinirano, brez da bi bilo treba uporabiti vrline velemojstra šampiona. Še v teku ni izkazal nobene geste slavja, čeprav je že vedel, da ima vpisan drugi naslov. »Zvezdica je, a z nastopom ne morem biti zadovoljen. To ni tista popolnost, ki si jo želim,« je Jakov Fak, biatlonec iz Mrkopalja, malo zmajeval z glavo zaradi dveh kazenskih, medtem ko je v teku po lažjih treningih v zadnjem tednu pričakoval, da se bo bolj mučil. Ob tem se veseli sobotnega nastopa na 11. veliki revijalni tekmi na stadionu Schalkeja v nemškem Gelsenkirchnu pred 50.000 gledalci. Na tekmo desetih štafet sta po nekaj letih brez slovenskih predstavnikov povabljena s Tejo Gregorin. »Z dvema zgrešenima tarčama na sprintu v svetovnem pokalu nimam kaj iskati,« je v idealih svetovnega nivoja med iztekanjem potarnala Teja Gregorin, ki ji je prvenstvo zgolj simulacija vadbe za Gelsenkirchen in nadaljevanje svetovnega pokala prve dni januarja v Oberhofu. Mimo Andreje Mali in Lili Drčar, ki sta zaostali 8,5 in 22 odstotkov časa, je švignila daleč pred ciljem.

Bauer, ki bi pokljuškemu junaku preteklega tedna zaradi hitrega teka edini lahko ostreje zapretil, se je kar petkrat zavrtel v kazenskem krogu. »Polovico tarč sem pa le zadel,« se je malo pošalil, potem pa resno nadaljeval. »Nisem daleč od preobrata. Prepričan sem, da se bo zgodil. Na treningu zgrešim morda dve ali tri tarče od stotih. Na tekmi me kar nekaj posrka v stari vrtinec, a sem prepričan, da bo kmalu drugače,« optimistično razmišlja svetlolasec, ki je stopničke moral poleg Dokla odstopiti tudi ostrostrelcu izpod Snežnika Simonu Kočevarju, morda kot darilo za rojstni dan. Že v soboto se bodo brez Faka znova udarili med sabo na zasledovalni tekmi državnega prvenstva. Enotedenski premor je sicer slovenski unikat, saj si po pravilih IBU tekme sledijo z največ dvodnevnim zamikom.