Že več kot desetletje je Ana Mraz pomemben del prazničnega decembrskega programa, ki ga pripravlja javni zavod Turizem Ljubljana v sodelovanju z Gledališčem Ane Monro. Tudi letos bo zimska Ana ponudila vrsto krajših točk, animacij in daljših uličnih predstav ognjenih artistov. »Vsako leto znova dobim občutek, da smo vpeti v vse več dejavnosti, da so naše zahteve in zahteve občinstva vedno večje. Kar je tudi prav, navsezadnje ne moremo spati na lovorikah in ne moremo se vrteti v istem krogu vzorcev in navad. Hočemo spremembe in za te smo, kot kaže v zadnjem času, tudi pripravljeni nekaj narediti,« je povedal Goro Osojnik, vodja Gledališča Ane Monro, ki slovensko in mednarodno ulično sceno razgibava že od leta 1982.

Ognjeni artisti so obenem tudi akrobati, plesalci in glasbeniki, zato lahko pričakujemo raznolike nastope, ki bodo združevali žongliranje, manipulacije z ognjem, ognjeni ples, bruhanje in požiranje ognja. Po izkušnjah iz prejšnjih let bo festivalski program, ki se bo odvijal med 19. in 21. uro, do zadnjega zapolnil vsak kotiček Mesarskega mostu.

Srečanje ognjenih artistov

»Vajeni smo na tisoče lučk, vajeni stojnic in ulično-gledališkega dogajanja na mostu. Vajeni smo tudi ognjenih predstav, ki v mrzli beli ali sivi zimi še posebno pozitivno delujejo na naše skupno druženje. Tokrat pa smo šli v okviru festivala Ana Mraz še korak dlje – v petek bomo pripravili vseslovensko srečanje ognjenih artistov. Drzna ideja povezovanja in delovanja za skupno dobro. Ulično gledališče povezuje ne le občinstvo, ki se zbere na mostu, povezuje tudi umetnike. In povezovanje levega in desnega bregu na mostu, s kreativnimi ustvarjalci, pomeni motivacijo za prihodnost… To me veseli. Ob našem zimskem odhodu na ulico bodo torej gorele tudi bakle, a številni nastopajoči, ki so se odzvali tokratnemu vabilu na festival, bodo poskrbeli, da se bomo družili z nasmehom na obrazu. Se vidimo na ulici,« pravi Osojnik.

Slovenski ulični umetniki, ki so se že spoprijateljili z ognjem, bodo pripravili več samostojnih in skupinskih nastopov, med njimi bo tudi miniaturni ognjeni cirkuški kabaret ter sklepni ognjeni performans pod koreografsko taktirko plesalke Gee Erjavec. Prihodnje leto se bo srečanje prestavilo v jesenski program gledališča, ki je že tako posvečen ognjenim ambientom, to je na festival Ana Plamenita.

Venček uličnih uspešnic

Če bo petek posvečen ognju, pa bodo preostali dnevi Ane Mraz potekali podobno kot doslej. Med nastopajočimi bodo ŠUGLA & Ljudov laboratorij, ki se bodo predstavili z uspešno predstavo Agencija za osvobajanje duha, Gledališče Ane Monro pa v sodelovanju z mlajšimi generacijami pripravlja ponovitev predstave Moljerada, predelave različnih Molierovih del. Predstavo je režiral priznani francoski ulični umetnik Jean-Luc Prevost in je prava lekcija hinavščine.

Slovensko-francoska skupina The Beast znova pripravlja atraktivno točko v zraku, naslov njihove tokratne poetične zgodbe pa je Wood Story. Medtem bo zasedba Endvatri obiskovalce popeljala v miniaturno gledališče; trije energični igralci bodo na praktikablu v predstavi Stoj! Spektakel! prikazali, da za dobre zgodbe ni prav noben oder premajhen.ut