Ljubitelji morja, sonca in prvinskih doživetij v divjini zagotovo ne bodo obžalovali, če bodo za zimski oddih izbrali Indonezijo. Ogromen arhipelag, ki ga sestavlja okoli 18.000 otokov, od katerih je tretjina poseljena, ponuja zelo široko paleto možnosti. Od petične ponudbe do nizkocenovnega popotovanja. Zaradi velikih razdalj in prihranka časa je smiselno načrtovati kakšen notranji let. Svoje storitve ponuja nekaj lokalnih prevoznikov, med katerimi je najbolj zanesljiv – sicer malo dražji kot drugi – Garuda Indonesia.

Najbolj znana in obiskana destinacija Indonezije je otok Bali, ki je prilagojen množičnemu turizmu. Nedaleč od letališča je priljubljeno turistično mesto Kuta, znano po dolgih peščenih plažah, kjer so odlične razmere za deskanje, tam so odlični hoteli, vrhunska ponudba in pestro nočno življenje. Tam pristanejo vsi tisti, ki so aranžmaje, vključno s hotelom, urejali v turističnih agencijah.

Bali je lahko odlično izhodišče za nadaljevanje pohajkovanja. V bližini je otok Lombok, ki med drugim ponuja nepozabno doživetje – vzpon na 3762 metrov visok aktivni vulkan. Navdušenje nad neverjetnim lepim razgledom na vulkansko jezero in okolico še dolgo ne bo pozabljeno. Doživljanje idile lahko precej zmoti tiste, ki prisegajo na čisto naravo. Na lokacijah taborov, kjer se prespi v šotorih, je zelo nasmeteno. Tudi sicer v Indoneziji projekt »Očistimo državo v enem dnevu« nikakor ne bi uspel. Z Lomboka načeloma vsi mladi in stari turisti ne zamudijo obiska otokov Gili, ki so – tako kot Bali – zelo obiskani, plaže pa prečudovite z belim peskom in svetlo modrim morjem. Tukaj se zabava in nato počiva. So pa malce dražji kot ostali otoki.

Avanturisti in popotniki, ki jih najbolj pritegnejo bogastva narave in tradicionalna izročila, se radi podajo na večdnevni treking po notranjosti otokov. Vsak otok ima svojo posebnost in obrede. Z nekaj sreče lahko v naravnem okolju vidite eksotične živali, ki jih ne morete videti skorajda nikjer drugje na svetu. Od ljubkih malih tarsierjev, orangutanov, slovitih komodoških varanov do gigantskih metuljev in ptičev.

»Homo divers« oziroma potapljači imajo v Indoneziji izjemne priložnosti za vrhunska doživetja. Od potapljanja z gigantsko ribo bizarnega videza – poldrugo tono težko glavo s plavutmi – do soočenja z drobcenimi nenavadnimi pošastmi na črnem pesku, ki bolj kot na potapljanje spominja na lebdenje nekje po vesolju.