Zgrajena na desnem in levem bregu, Budimu in Pešti, med katerima se nežno vije Donava, ponuja od romantičnih sprehodov čez njene mostove, pogledov, ki jemljejo dih, z obrobnih vzpetin in odkrivanja prvovrstne arhitekture do posedanja v kultnih kavarnah s konca minulega stoletja, norih zabav za mlade in še in še. Vse to na edinstvenem prizorišču, kjer se stari šarm bogate (in dostikrat boleče) zgodovine na vsakem koraku posrečeno srečuje z živahno urbano kulturo 21. stoletja. Rezultat tega dopolnjevanja je mesto, ki resnično diha in živi; mesto, ki vas bo napolnilo s kreativno energijo in vas osvojilo s svojo dušo.

»Kavna« mestna folklora

Vaš obisk Budimpešte ne bo popoln, če si ne boste privoščili kave v eni izmed imenitnih značilnih kavarn, ki vas bodo ponesle v čas s preloma stoletja. Ena takšnih je kavarna New York Café v hotelu Boscolo Budapest (včasih New York Palace), o kateri kroži legenda, da so njeni bodoči stalni gostje na dan odprtja vrgli ključe vhodnih vrat v Donavo in s tem dosegli, da je morala biti odprta štiriindvajset ur na dan. Ko boste sedeli na toplem v bogato okrašenem prostoru in skozi velikanska okna spremljali vrvež na ulici, si vam ne bo težko predstavljati, da sedite v družbi velikih madžarskih mislecev in literatov, kot je Ferenc Molnár, ki so se ob klepetu, prebiranju časopisov in kajenju pipe (ko je bilo to še dovoljeno) najraje srečevali prav v tej in podobnih kavarnah. V skladu z mestno folkloro je tudi ta, sprva veličastna zgradba izgubila svoj čar med komunističnim obdobjem vsesplošne nacionalizacije; šarm in veličino so ji povrnili tuji investitorji, ki so jo po padcu komunizma temeljito prenovili.

Terme Széchenyi

To največje odprto termalno kopališče v Evropi je kot nalašč za sprostitev po napornem ogledovanju mestnih znamenitosti ali po prekrokani noči v tej prestolnici zabave. Na voljo so trije zunanji in kar petnajst notranjih bazenov z zdravilno vodo iz toplih mineralnih vrelcev, ki jih pod mestom kar mrgoli, turške in finske savne, masaže, tretmaji z blatom... Nekoliko dotrajana infrastruktura, ki priča o že skoraj stoletni zgodovini teh term (zgrajene so bile leta 1913), da celotni izkušnji prav poseben čar – prijetno omamljeni od vroče vode se boste počutili, kot da ste se znašli v časovni zanki. Nedvomno se boste zabavali tudi ob opazovanju starejših gospodov, ki na kamniti šahovnici v najbolj vročem zunanjem bazenu neumorno igrajo šah, za spomin pa lahko nekaj zdravja celo odnesete s sabo: pri posebnem vodnjaku si lahko napolnite plastenke z vodo, bogato z različnimi minerali, ki naj bi blagodejno vplivala na bolezni sklepov, kot so revma, artritis ipd.

Hotelsko razkošje

Poseben čar Budimpešte je odkrivanje nedavno obujene elegance iz zlatih časov poznega 19. stoletja, ki je predolgo spala pod težo propadanja. Eden takih draguljev je palača Gresham, v kateri danes domuje luksuzni hotel Four Seasons; tam, kjer se Verižni most dotakne Pešte. Zgrajena v slogu secesije, ki je v Budimpešti tudi sicer močno zastopana, se ne ponaša s pretirano okrasitvijo, pač pa z značilnimi, zaobljenimi linijami, ki poskrbijo za pravljičen pridih, in neverjetnimi detajli: na primer izvotljeno kovinsko držalo na stopnicah, skozi katero so nekoč spuščali toplo vodo, da je bilo prijetno na dotik. Čeprav tu najbrž ne boste stanovali, pa si lahko privoščite vsaj večerni koktajl v baru pri recepciji in se sprehodite skozi sprejemnico, ki vzame dih. Kaj veste, morda pride mimo Robbie Williams, Sting ali kakšen drug zvezdnik, ki tu pogosto prenočuje v »kraljevski suiti« za več kot 5000 dolarjev na noč. V njej naj bi leta 2010 med snemanjem filma Obred kar štiri mesece domoval Anthony Hopkins.

Zgodovinski biseri

Čeprav boste večino časa preživeli v mlajši Pešti, kjer vas bo spremljal pogled na nekdanjo kraljevo palačo in obzidje dvignjenega Budima na drugi strani reke, mu morate vrniti uslugo in se povzpeti na njegove vzpetine iz podobnega razloga – da bi lahko užili panoramsko podobo večine mesta, ki se tam pred vami odpira kot na dlani. Lahko se povzpnete na razgledno teraso, imenovano Halászbástya oziroma Fisherman's Bastion (Ribiška utrdba), s svojimi sedmimi belimi stolpiči v neogotskem slogu, ki je v neposredni bližini Matijeve katedrale na grajskem griču in od koder se najlepše vidi glavno pročelje madžarskega parlamenta. Druga priljubljena razgledna točka pa je tako imenovana Citadella s svojim spomenikom svobode, ki je zaradi svojega strateškega položaja nad mestom večkrat v zgodovini igrala pomembno vlogo v vojaških spopadih. Dandanes je na srečo strateška le še za potrebe civilistov, saj se z nje odlično vidi vseh osem mostov čez Donavo.

Ena budimpeških najbolj razpoznavnih stavb, zgradba madžarskega parlamenta, je (četudi se morda ne strinjate s trenutno madžarsko politiko) vsekakor vredna vašega časa. Ta arhitekturni biser, ki se s svojimi 268 metri razteza tik ob Donavi, na ravni preostalega mesta in ne nad njim, je v času izgradnje simbolno predstavljal rojstvo nove demokracije. Glavno pročelje, nad katerim se dviga 96 metrov visoka kupola, je okrašeno z neogotskimi stolpiči, kipi monarhov in vojaških poveljnikov, zaradi česar nekoliko spominja na Westminstrsko palačo v Londonu. Vodeni ogled vas bo popeljal skozi neskončne hodnike, stopnišča in (kadar poslanci ne zasedajo) celo v parlamentarne dvorane. Videli boste z dragulji okrašeno krono svetega Štefana, s katero je moral biti okronan vsak legitimen madžarski kralj, in izvedeli, zakaj je kupola visoka ravno 96 metrov; ob vsem tem pa obnovili svoje znanje zgodovine.