Božično-novoletni prazniki naj bi bili čas, ko se vračajo duhovi prednikov. Za ta čas je značilno obredno kajenje oziroma blagoslov doma, po ljudskem verovanju gre za obrambo pred uroki in drugimi nevarnimi silami. Novoletni čas zaznamuje tudi uporaba različnih simbolov za srečo, ki odvračajo zlo, bolezni in nesreče: pikapolonice, škrati, štiriperesne deteljice, zvonovi, podkve, dimnikarčki, prašički, slončki, sveče…
Prehod starega v novo leto je tudi drugod po svetu prepleten z različnimi običaji. V Avstriji na novoletno jutro jedo odojka, ki je simbol sreče in blagostanja. Če sledi še mentolov puding v obliki štiriperesne deteljice, so izpolnjeni pomembni pogoji za srečo. Na Kitajskem, ki je seveda v tem času v rdečem, saj je ta barva simbol sreče in veselja, pa denimo na novoletni dan iz hiše umaknejo vse nože, da se ne bi kdo porezal – to bi pomenilo prerezano družinsko srečo v tistem letu. Zanimiva vraža prihaja tudi iz Velike Britanije. Če za novo leto prvi v goste pride moški z darili, je gostitelj rojen pod srečno zvezdo, če pa je gostja ženskega spola, potem sreče pač ni več. Tradicionalna darila so oglje za ogenj, kruh za na mizo in pijača za gospodarja hiše. Na Haitiju se držijo pravila, da se je treba na prvi dan novega leta čim bolj zabavati, saj novoletni dan simbolizira vse leto. Nova obleka in izmenjava daril sta tudi del običaja. V Španiji je priporočljivo točno ob polnoči pojesti 12 grozdnih jagod – eno za vsak mesec – in sreča vam bo naklonjena vse leto. Podarjanja poljubov točno ob polnoči se v Ameriki niso spomnili novodobni perverzneži, ampak je to starodavna šega – poljub je namreč predstavljal čiščenje in vstop v novo leto. Na Siciliji pa na novoletni dan nikar ne jejte drugih testenin kot lazanjo, le ta prinaša srečo v novem letu. Zanimivo je, da je veliko šeg, navad in običajev povezanih s hrano. Tudi na Norveškem. Prebivalci namreč delajo rižev puding v veliki posodi, v katerem je skrit mandelj, puding pa nato razdelijo v manjše skledice. Tistega, ki v svojem pudingu najde mandelj, bo sreča spremljala vse leto. Ljubitelji krofov lahko gredo za novo leto na Nizozemsko. Tam namreč nekaj dni pečejo krofe, prav vsak pa mora na novoletni dan pojesti vsaj en krof.