Kranj. Naložba v medpodjetniški izobraževalni center pri Tehniškem šolskem centru Kranj poteka malo drugače od ustaljenih poslovnih praks. Posel je dobilo ljubljansko podjetje Smelt, ki ima seveda svoje partnerje in podizvajalce. Mnogi med njimi so v stiski, brez denarja. In ko so izvedeli, da se jim obeta posel pri gradnji velikega objekta v Kranju, ki ga izdatno sofinancira Evropska unija, so seveda potrebovali material in še kaj. Če ne bi bili brez denarja, težav ne bi bilo. Če ga nimaš, te lahko začasno kreditirajo dobavitelji ali pa banka.

A v kranjskem primeru ni bilo tako. Tehniški šolski center je namreč letos nakazal že 667.000 evrov podjetju Finma, ki se ukvarja s finančnim svetovanjem. »Res je, a smo preverili pri državnih organih, ali je s tem kaj narobe in smo zdaj mirni. Namesto izvajalcem smo pač enako vsoto plačali omenjenemu podjetju, ki je odkupilo terjatve in s tem se ni podražila naložba, izvajalci pa so normalno plačani,« je povedal Jože Drenovec, direktor Tehniškega šolskega centra v Kranju.

V podjetju Finma so nam razložili, da v Sloveniji poteka vse več poslov. »Uživamo zaupanje pri tistih, ki lahko denar prek nas plasirajo na trgu, in pri tistih, ki k nam pridejo po denar, ker ga nujno potrebujejo. Zgodba je povsem jasna in transparentna in v poslovnem svetu običajna pri nas in po svetu. Mi preprosto odkupimo terjatve, ker nekdo denar potrebuje takoj in ne šele po opravljenih delih. Znano pa je, kako je pri nas z bančnimi krediti in zato vse več tudi največjih podjetij redno počne podobno,« nam je povedal Klemen Ržen iz podjetja Finma, ki si glede na obseg posla, čas vračanja ali čakanja na denar pač jemlje ustrezno provizijo, ki je del pogodbe s tistim, ki jim svoje terjatve prodaja.

Tisti izvajalec, ki si na tak način lahko kupi – na primer – zidake ali denar za plače svojih delavcev, del zaslužka tako nameni tudi finančnikom, ki mu mimo bank lahko zagotovijo, da sploh začne delati. »Vse obveznosti plačujemo v rokih, gre za evropski denar, spoštujemo pogodbe in zapletov dejansko ni!« trdi direktor Drenovec.šu