Primož Premzl je znan raziskovalec kulturne zgodovine Maribora. Nekoč je pri svojem raziskovanju naletel tudi na Hermana Potočnika - Noordunga. »Z njim me je seznanil gospod, ki je pravzaprav zamočil vitanjsko zgodbo, saj so se tudi po njegovi napaki nekatera zgodovinska dejstva narobe zapisala,« nam je razložil galerist in založnik.

Omenjeni mož je namreč navajal, da Potočnik izvira iz Vitanja. Premzl se je kasneje lotil zbiranja zgodovinskih listin, ki pa dokazujejo, da je Maribor edini slovenski kraj, ki je resnično povezan s Potočnikom. »Ničesar nima skupnega z Vitanjem,« zatrjuje Premzl. Edina povezava s trgom na jugovzhodnih obronkih Pohorja je po njegovih besedah ta, da je bil tam leta 1809 rojen njegov ded po materini strani Franz Kokoschinegg (umrl leta 1880), ki pa se je že leta 1842 z družino preselil v Maribor. Torej 50 let pred Hermanovim rojstvom.

Ne glede na ta dejstva je bil največji arhitekturni »poklon« Noordungu letos odprt prav v Vitanju: Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Ko mediji poročajo o tem kulturnem središču, praviloma kar naprej omenjajo Noordungove vitanjske korenine. »Še vedno manipulirajo z njegovim življenjepisom,« se jezi Premzl.

Gradnja KSEVT je bila sofinancirana tudi s pomočjo evropskih sredstev. Obubožani Maribor kakopak nima niti denarja, niti načrtov, da bi v mestu postavil kaj primerljivo monumentalnega. Premzl je pred začetkom Evropske prestolnice kulture predlagal projekt, po katerem naj bi na hiši v Poštni ulici, v kateri je Herman preživel svojo mariborsko otroštvo, postavili futuristično skulpturo akademskega kiparja Mirka Bratuše. Vendar zamisel ni dočakala potrditve pristojnih organov zavoda Maribor 2012-EPK.

Premzl se je odločil na lastne stroške zbrati čim več zgodovinskega in arhivskega materiala o Noordungu in je skupaj s Sandijem Sitarjem, enem največjih Potočnikovih poznavalcev, zdaj postavil razstavo v mariborski univerzitetni knjižnici. Na njej so razstavljeni rojstni in krstni listi Hermana in njegovi staršev, poročni list očeta in matere, poročni list sestre, ki dokazuje, kje je stanovala mati, šolska spričevala... »Prvič smo objavili tudi faksimile njegovega podpisa, ki je likovno izjemno zanimiv, saj s črko p izrisuje nekakšno orbito,« je navdušen.

Ima pa Premzl še drug načrt; zavzema se za to, da bi Potočnikove posmrtne ostanke preselil z Dunaja v Maribor. Po dolgotrajnih raziskavah in pregledovanju podatkov v parcelni knjigi grobov je Mariborčanu uspelo izslediti njegov grob na ogromnem centralnem pokopališču Simmering. Grobnico ima v najemu neka družina Rosenberger, v njej pa sta pokopana zakonca Haas.