Včerajšnji mariborski protest je bil drugačen od preteklih že zaradi tega, ker je bil v nasprotju s preostalimi prijavljen in organiziran. Ustrezne dokumente je »v imenu ljudstva« izpolnil mariborski aktivist Sanjin Jašar, ki je že sodeloval v protestu zoper varčevalne ukrepe 29. oktobra.

»Protestiramo zoper župana Franca Kanglerja, ki ni odstopil do včeraj, zoper vse mestne svetnike, zoper vlado in ves državni zbor,« je v mikrofon vzklikal Jašar. »Imamo vas poln kufer!«

Jašar je nabavil oder in ozvočenje, povezoval je glasbeno-govorniški program, pa tudi 30 redarjev je pripeljal na dogodek. Vendar to niso bili varnostniki podjetja Protect, ki jih je bilo mogoče opaziti v množici. Njih so najeli zato, da so varovali opremo Radiotelevizije Slovenije, ki je poročala z dogodka. Zborovanje na Trgu Leona Štuklja je potekalo mirno in brez izgredov. Pravzaprav je bilo vzdušje bolj predbožično praznično kot protestniško. V takšnem razpoloženju sta se v približno 1500-glavi množici sproščeno družila tudi direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek in Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične službe generalne policijske uprave. Na Dnevnikovo vprašanje, zoper kaj protestirata, sta se vodilna policijska delavca zgolj na široko nasmehnila in odvrnila, da ne protestirata, »temveč zgolj opazujeta«.

Med govorniki sta nastopila tudi dva zelo znana mariborska moža, dramska igralca Vlado Novak in Peter Boštjančič. Prebrala sta manifest Skupaj za Maribor. »Maribor je kot mesto v postsocialističnem obdobju plačal ekstremno ekonomsko, socialno in politično ceno za slovensko osamosvojitev. Zaradi deindustrializacije, ki je značilen proces v vseh postsocialističnih državah, je mesto ostalo brez delovnih mest, infrastrukture in perspektive. Neustrezno vodenje občine v zadnjih letih je omenjene procese in njihove rezultate samo poslabšalo in poglobilo,« je opozoril Novak.

»Verjamemo, da lahko skupaj iz Maribora preženemo revščino, lakoto in brezperspektivnost. Verjamemo, da lahko skupaj Maribor spet spremenimo v mesto ponosnih in zadovoljnih prebivalcev,« je optimistično napovedal Boštjančič.