Pred dnevi se je na socialnem omrežju Facebook pojavil poziv, da bi se hkrati z današnjo državno proslavo v Cankarjevem domu zgodila še alternativna proslava kulturnikov in umetnikov, naslovljena »protestival« oziroma Pro-slava ljudstva. Dogodek so včeraj dopoldne sicer odpovedali, saj ga niso vnaprej prijavili v zakonsko določenem roku – pri organizaciji shoda so namreč sodelovali nekateri posamezniki, izpostavljeni z imeni in priimki, ki si plačila morebitnih sankcij (v višini do 8000 evrov), s kakršnimi sta grozila ministra Vinko Gorenak in Senko Pličanič, ter morebitne odškodninske odgovornosti ne morejo privoščiti.

Vendar so pozneje nadaljevali prizadevanja, da shod vseeno ustrezno prijavijo pri komandirju policijske postaje Ljubljana Center Igorju Ciperletu. »Policijo na javni način prosimo, da ta mirni shod kulturnikov, napovedan za soboto, do katerega je prišlo na samoiniciativo cele vrste nepovezanih posameznikov, povezanih v glavnem prek socialnega omrežja, dovoli in obravnava kot prijavljen, čeprav so zamujeni roki,« je pojasnil Rok Zavrtanik, eden od pobudnikov shoda. »Ne želimo namreč, da stvar odpade.« Do konca redakcije še ni bilo jasno, ali jim je to uspelo, a se utegne primeriti, da se bo proslava ne glede na izid vendarle zgodila.

Režiserka Barbara Bulatovič je včeraj dejala, da se namerava shoda vseeno udeležiti. Pravi, da se zaveda potreb po prijavi takšnega dogodka, vendar meni, da so takšni shodi ne glede na vse legitimni tudi brez prijave: »Moralo bi biti legitimno, da se zberemo, tudi če beremo samo poezijo. Ampak v tak namen se še vseeno lahko zberemo, kljub temu da ne bo prijavljeno, in tako najverjetneje tudi bo. Če bo le mogoče, bom šla – kot predstavnica tistih približno 2000 kulturnikov, kolikor nas je trenutno v Sloveniji. Taki shodi so tudi neki način opozarjanja, da sploh obstajamo.« Podobno meni Igor Koršič iz Koordinacijskega odbora kulture Slovenije – Koks: »Koks, ki trenutno združuje 44 organizacij s področja kulture, shod podpira in poziva članstvo, naj se ga udeleži. Glede sankcij, ki jih za organizatorje napoveduje oblast, pa lahko rečem le to, da slovenska ustava omogoča javno izražanje mnenja.«

»Nadenite si maske, ustvarite velike lutke. Politmaškarada. Nastavimo politikom zrcalo dogajanja. Prinesite zvonce (saj nekomu zvoni), žalne trakove in sveče (saj nam država umira), štrudelj in čaj (saj bo veselica),« so pozivali na spletni strani. Šlo naj bi torej za izrazito miroljubno prireditev, za kulturniški shod, ki ga vnaprej niso prijavili, ker nihče ni bil odgovoren za to. »Ne gre za organizacijo, ampak ima stvar v resnici obrise spontanega srečanja državljanov,« je poudaril Zavrtanik.

Predviden začetek proslave je ob 18. uri na Kongresnem trgu, nato bi šli zbrani v karnevalskem sprevodu ob 19. uri do parlamenta, kjer naj bi politikom, ki bodo na poti s slavnostne seje v državnem zboru na proslavo v Cankarjevem domu, naredili špalir. Sprevod z umetniškim programom naj bi se ob 20. uri ustalil na ploščadi pred Cankarjevim domom. V kulturni program bi se lahko vključil vsak – z glasbenim nastopom, govorom, recitalom ali čemer koli že. Za konec naj bi zažgali maske, ki naj bi kot pri praznovanju pusta priklicale pomlad.

Generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik pa je včeraj potrdil informacijo, da so od Protokola RS prejeli zahtevo za celodnevni poostren varnostni nadzor v Cankarjevem domu, v okviru katerega bi ob vstopu v stavbo z detektorjem kovin preverjali morebitno prisotnost orožja. Rotovnik je včeraj povedal, da je bila ta – za kulturni hram in državne proslave precej neobičajna zahteva – navsezadnje umaknjena. sal, ut